26/07/2024 09:21 h. - EDGAR MATA ROCA
Aliança entre institucions perquè el recinte de Torribera de Santa Coloma de Gramenet es converteixi en un ecosistema de coneixement l’any 2030
La diputada de Serveis Generals i Transició Digital, Pilar Díaz, ha participat aquest divendres a l’acte de constitució de la comissió de treball pel projecte ‘Torribera 2030: ecosistema de coneixement’ de Santa Coloma de Gramenet.
La Diputació de Barcelona, com a propietària del recinte de Torribera, planteja construir conjuntament, entre totes les institucions implicades, aquest projecte, que pretén incorporar una mirada transversal en el camp general de l’alimentació i la salut en un entorn verd, per tal de millorar la cultura i el patrons d’una alimentació segura, sostenible i saludable unint tota la cadena de la formació (ocupacional, professional i universitària), promovent la recerca i la innovació i, a més, potenciant el talent i l’emprenedoria.
Díaz ha destacat que l’aposta per Torribera inclou “projectes molt transversals” amb el benefici “de poder aprofitar un recinte que mira cap a la ciutat” de Santa Coloma de Gramenet. Un projecte, ha afegit, que “obre les portes a tothom” i que permetrà que es continuï “treballant amb aquells objectius que tenia fins ara però que, a més a més, creixerà d’una manera molt ràpida i exponencial en els eixos que té, d’aquí al 2030”.
D’altra banda, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha destacat que aquest “és un projecte estratègic per la ciutat”, ja que el que es busca, entre d’altres objectius, és “convertir aquest recinte en un espai modèlic en la transició ecològica i energètica” i treballar per tal que generi “oportunitats al nostre territori”.
És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona treballa per tal que l’any 2030 el Campus Torribera sigui reconegut com un sistema integral d’educació, que estigui format per tota la mencionada cadena de formació. Així mateix, la corporació treballa perquè aquest recinte sigui un espai de recerca d’excel·lència, un motor de generació d’activitat econòmica i emprenedora i, alhora, un parc urbà que compti amb un espai de biodiversitat, on es desenvolupi una Comunitat Energètic, i que acabi sent un entorn amb una important vida estudiantil i acadèmica.
El recinte Torribera, situat al nord de Sant Coloma de Gramenet, té una extensió de 33 hectàrees està format per un seguit de pavellons aïllats, que s’ordenen en el pendent de la Serralada Marina.
La finca original s’ubica al voltant d’una masia medieval reconstruïda el segle XVIII, la Masia Torribera, però l’origen de les instal·lacions del segle XX neix de la necessitat de millorar l’assistència de les persones amb malalties mentals. És per aquest motiu que la Mancomunitat de Catalunya va encarregar un projecte innovador d’ordenació dels serveis l’any 1914, mentre que l’any 1926 la Diputació de Barcelona va impulsar les obres de remodelació de la masia que dona nom al recinte.
L’acte ha tingut lloc a la Masia de Torribera i també ha comptat amb la participació de les altres institucions que formen aquesta comissió: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Universitat de Barcelona, Universitat Nacional d’Educació a Distància, Centres Sanitaris Assistencials – Parc Salut Mar, Catsalut i Grameimpluls SA.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 "Salut i benestar", 4 “Educació de qualitat” i 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.