Medi ambient - 10/12/2024 13:00 h. - Andrea Cosialls

Espais Naturals

El bernat marbrejat inicia la hibernació, període clau per prevenir l’expansió de la plaga al Parc Agrari del Baix Llobregat

  • La Diputació de Barcelona participa en la campanya de sensibilització “El bernat és aquí!” per recordar a la població les mesures preventives per frenar l’expansió d’aquesta plaga durant la tardor, amb especial atenció als conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat.
  • Aquest any la plaga s’ha mantingut en nivells baixos, sense causar danys als cultius, però un repunt tindria greus conseqüències per a l’agricultura.

Amb l’arribada de la tardor, el bernat marbrejat (Halyomorpha halys), un insecte d’origen asiàtic que representa una greu amenaça per als cultius catalans, comença el seu cicle d’hibernació. Aquest període és clau per a la seva proliferació, ja que busca refugi en espais tancats com edificis i habitatges, augmentant la seva presència tant a les zones urbanes com agrícoles.

Davant aquest repte, la campanya de sensibilització “El bernat és aquí!”, liderada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Diputació de Barcelona i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, manté el focus en les accions preventives per frenar l’expansió d’aquesta plaga, amb especial atenció als conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat

Un problema de doble impacte: molèsties urbanes i danys als cultius

Detectat per primera vegada a Catalunya el 2016, el bernat marbrejat s’ha estès per totes les províncies catalanes, consolidant-se com una plaga de gran impacte social i econòmic. Mentre que en zones urbanes provoca molèsties per la seva capacitat de reproduir-se i buscar refugi en llars i edificis, el dany més significatiu recau en l’agricultura, ja que s’alimenta d’una àmplia varietat de cultius, des de fruiters fins a hortalisses, ocasionant pèrdues econòmiques importants.

Segons Helena Perxacs, gerent del Consorci de Parc Agrari del Baix Llobregat, aquest any la plaga ha tingut un desenvolupament desigual, amb una reducció de les poblacions respecte a anys anteriors. Això ha permès mantenir la plaga en nivells baixos, sense arribar a causar danys als cultius. Tot i així, adverteix que "no podem abaixar la guàrdia", especialment en un territori com el Baix Llobregat, amb una elevada densitat de població i un espai agrari tan pròxim a les zones urbanes, on qualsevol repunt podria tenir greus conseqüències per a l’agricultura.

La ciutadania com a aliada fonamental

La clau per contenir l’expansió del bernat marbrejat rau en la implicació ciutadana. Les autoritats recomanen diverses accions preventives, com ara la instal·lació de mosquiteres per evitar l’entrada de l’insecte a les llars i l’eliminació immediata dels exemplars detectats mitjançant mètodes senzills, com ofegar-los en aigua amb sabó o utilitzar aspiradors per recollir-los.

A més, la campanya “El bernat és aquí!” fomenta la participació ciutadana en iniciatives de ciència col·laborativa. Les persones poden contribuir enviant fotografies geolocalitzades d’exemplars al portal Natusfera, una eina essencial per ajudar els experts a traçar mapes precisos de la distribució de la plaga i identificar zones on encara no s’ha registrat presència o on s’està produint una expansió alarmant.

Recursos i materials informatius

Per reforçar la lluita contra aquesta plaga, la campanya posa a disposició de la ciutadania un ampli conjunt de materials divulgatius, incloent infografies, díptics i fitxes tècniques, accessibles a través del web www.elbernatesaqui.cat. Aquests recursos no només expliquen com identificar l’insecte, sinó que ofereixen consells pràctics per actuar de manera ràpida i eficaç.

Segons Helena Perxacs, “la col·laboració activa de la ciutadania no només ajuda a mitigar els danys econòmics en l’agricultura, sinó que també contribueix a evitar que el bernat marbrejat esdevingui un problema greu en el futur”. La campanya, iniciada el 2022, ha estat clau per contenir la plaga al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Amb l’objectiu de preservar els cultius locals i reduir les molèsties a la població, la Diputació de Barcelona reafirma el seu compromís de continuar treballant en col·laboració amb l’IRTA i altres institucions per frenar l’expansió del bernat marbrejat i protegir l’agricultura al territori.

La paricipació de la Diputació de Barcelona en la campanya del bernat respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13 "Acció pel clima" i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Bernat marbrejat (Halyomorpha halys), un insecte d’origen asiàtic que representa una greu amenaça per als cultius catalans. Foto: Hectonichus (CC)

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.