25/07/2024 11:38 h. - Beatriu Sanchís

Còmic femení, estiueig d’època i memòria històrica en les exposicions de la Diputació de Barcelona d’aquest mes d’agost

Fins a tres exposicions produïdes per la Diputació de Barcelona coincideixen aquest mes d’agost als museus locals de la demarcació. Des d'obres de còmic on les autores representen la varietat de cossos femenins, fins el llegat dels primers estiuejants en pobles i viles de Catalunya, passant pel testimoni que conserven museus i arxius de la resistència en la rereguarda de la Guerra Civil. A més, també podeu gaudir de la resta d’exposicions i activitats que us ofereix aquest mes d’agost la Xarxa de Museus Locals.

«Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022»

Museu Abelló de Mollet del Vallès. Fins al 29 de setembre

A partir de les obres d’una quarantena ninotaires, il·lustradores i autores de còmic es mostra com ha canviat la representació del cos femení des de d’inicis del segle XX fins al moment actual. El contingut de l’exposició és fruit de l’expertesa de la seva comissària, Marika Vila, en l’estudi de la dona com a objecte i subjecte del còmic aplicant la perspectiva de gènere. Amb obres de Lola Anglada, Laura Albéniz, Ana Maria Smith, Maria Pascual, Pili Blasco, Rosa Galceran, Carme Barberà, Purita Campos, Pepita Pardell, Núria Pompeia, Montse Clavé, EIsa Plaza, Isa Feu, Marika Vila, Mariel Soria, Raquel Gu, Ana Penyas, Clara Tanit, Flavita Banana, Marta Cartu, Raquel Riba Rossy i Sandra Uve, entre d’altres.

«Estiueig de proximitat, 1850-1950»

Can Tinturé dels Museus d’Esplugues de Llobregat. Fins al 27 d’octubre

Una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de ciutat de Barcelona, a partir dels treballs de recerca del seu comissari, Joaquim Maria Puigvert, realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals. A partir  d’objectes i fotografies, la mostra descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven. La mostra ens convida a reflexionar sobre el present i el futur del llegat patrimonial de l’estiueig, del qual en són testimoni les torres, jardins, fonts, balnearis, casinos i antics hotels que encara es conserven. Premi a la millor exposició temporal de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) l’any 2021.

«I tu, què has fet per la victòria?»

Diversos museus. Fins al 28 de desembre

Exposició de documents, fotografies i objectes relacionats amb l’esforç de guerra de la rereguarda durant el conflicte del 1936-39, provinents de les col·leccions dels museus locals i dels arxius municipals. L’exhibició s’estructura en tres àmbits: la creació de xarxes assistencials per acollir persones ferides i refugiades, la transformació de fàbriques per produir material bèl·lic i les col·lectivitzacions de la producció agrària. Una mostra del projecte Memòria en Xarxa en què participen 19 equipaments de la Xarxa de Museus Locals que presenten un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades i que es complementa a través de la versió web

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Exposició "Cossos que parlen". Foto: Diputació de Barcelona Cartell de la Guerra Civil. Anselm Corrons i Perramon.1936. Museu de Manresa Cartell de l'exposició "Estiueig de proximitat". Imatge: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.