29/10/2024 16:04 h. - Andrea Cosialls
El Parc de la Serralada Litoral avança cap a un model de turisme sostenible
En el marc del sisè Fòrum Permanent, s’ha aprovat la presentació de la candidatura a la Carta Europea de Turisme Sostenible que inclou 25 actuacions per al quinquenni 2025-2029 amb l’objectiu de garantir que l’ús públic del Parc es desenvolupi de forma compatible amb la conservació del territori.
El dijous 24 d’octubre va tenir lloc a Montornès del Vallès el sisè Fòrum Permanent, un dels espais de participació que s’ha creat en el marc del procés participatiu i en el qual s’ha definit l’Estratègia de Turisme Sostenible del Parc de la Serralada Litoral. L’objectiu és obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una acreditació que atorga l’entitat d’abast europeu Fundació Europarc i que garanteix que un territori disposa d’una estratègia que vetlla per compatibilitzar la conservació i el gaudi de l’espai natural protegit per part de la població local, els turistes i els visitants.
La sessió va reunir una vintena d’assistents en representació d’entitats tant públiques com privades relacionades amb el sector turístic, mediambiental i el teixit associatiu local. Hi van assistir representants d’entitats i organitzacions com el Parc de la Serralada Litoral, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, el programa Parc a Taula de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Montornès del Vallès, l’Ajuntament d’Òrrius, el CE Teià, la secció de Natura de la FEEC, el Consell Comarcal del Vallès Oriental, el Consorci de Promoció Turística D.O. Alella, la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, els Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, l’Associació Montornès Animal, TUDISTAR – UAB i Aula BGT Serveis.
Durant la jornada es van presentar 25 accions que donen resposta a necessitats del territori i als 10 temes clau que marca la Fundació Europarc, a la vegada que s’alineen amb l’Estratègia de Turisme Sostenible definida en anteriors sessions. Entre aquestes accions hi ha ordenar la mobilitat i els fluxos de visitants al parc, generar espais de formació i impulsar l’ecoturisme i el turisme regeneratiu, entre altres. Les propostes son el resultat d’un procés participatiu que ha durat un any i mig i es duran a terme durant els anys 2025-2029 liderades per diferents entitats, segons la seva especialització i àmbit de treball.
El següent pas per avançar cap a aquest model de turisme sostenible és que l’empresa que en fa la secretaria tècnica, Repte Territorial, prepari la documentació final que es lliurarà a mitjans de desembre a Europarc Federation i, entre gener i maig de 2025, es prepari l’auditoria que Europarc farà el pròxim estiu, possiblement entre juny i juliol. Si aquesta auditoria és positiva, el Parc de la Serralada Litoral s’adherirà a la CETS.
Pel que fa a la resta de parcs que gestiona la Diputació de Barcelona, el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac estan acreditats amb la CETS des de l'any 2011. Els parcs del Garraf, d'Olèrdola i del Foix estan acreditats des de l'any 2017, de manera que tenen una estratègia turística sostenible elaborada i consensuada amb els agents implicats de la zona.
Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.