23/07/2016 00:29 h. - Marisa Díez
Mercè Conesa inaugura la restauració de l'ermita de Santa Magdalena, a Talamanca
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, acompanyada de l'alcalde de Talamanca, Josep Tarín, ha inaugurat avui la restauració de l'ermita de Santa Magdalena d'aquest municipi, remarcant que «forma part d'una actuació global que destaca per l'equilibri entre la cura del patrimoni, la preservació de l'entorn natural i la recuperació de la memòria històrica».
Mercè Conesa, acompanyada de l'alcalde, i del diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació, Valentí Junyent, ha insistit que «Talamanca fa temps que ha apostat per posar en valor el seu patrimoni, i per marcar la seva identitat, a la qual cosa han contribuït tant les persones que han estat al capdavant de l'Ajuntament, com la generositat dels veïns».
L'alcalde, Josep Tarín, ha explicat que «la intervenció de restauració de l'ermita i de recuperació de l'entorn es va iniciar, el 2009, després que els propietaris de la finca on s'ubica cedissin els terrenys i l'edifici a l'Ajuntament». I ha afegit que el finançament de les actuacions s'ha fet «a partir dels recursos aportats pel mateix Ajuntament, pels fons FEDER i per la Diputació de Barcelona. D'aquesta manera –ha dit Tarín- l'ermita s'incorpora al patrimoni municipal com un equipament més per dinamitzar el municipi».
La intervenció ha inclòs també la ubicació a l'exterior d'un centre d'interpretació, que conté informació del temple, dels masos veïns, de la vida rural, de la Batalla de Talamanca i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al qual s'accedeix per Talamanca.
L'ermita de Santa Magdalena és un edifici romànic del segle XII, que es trobava molt malmès quan, el 2009, es va iniciar el procés de restauració i de recuperació de l'entorn.
A més de la restauració del temple, s'han recuperat els espais de vinya i d'arquitectura rural associada propis de la història i la cultura local, que formen part del paisatge tradicional del poble. S'han reconstruït antics marges i barraques de pedra seca i s'ha plantat vinya ecològica amb la voluntat de recuperar conreu local.
L'actuació, que ha comptat amb la col·laboració de l'escola-taller del Consorci de les Valls del Montcau, s'emmarca en el programa Viure el Poble, un projecte integral per posar en valor i recuperar elements patrimonials -com l'ermita, el castell o l'església de Santa Maria– a fi de crear un producte turístic dinamitzador de l'economia local.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.