02/10/2024 11:14 h. - Beatriu Sanchís
Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell, presenta “Cossos que parlen”, l’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona sobre la representació del cos femení
A Martorell, la mostra programa un seguit d’activitats complementàries que inclouen visites comentades, un taller familiar de còmic i la presentació del llibre “Desokupar el cuerpo” de Marika Vila
L’exposició, a cura de Marika Vila, il·lustradora, historietista i experta en representació d’identitats de gènere, mostra com les ninotaires, il·lustradores i autores de còmic han canviat la representació del cos femení des de d’inicis del segle XX fins al moment actual.
A partir d’una quarantena d’autores, l’exposició “Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022” explora la representació del cos femení des de principis del segle XX fins l’actualitat.
La mostra, que està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, es podrà veure del 4 d’octubre al 12 de gener, al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martortell, per seguir posteriorment la itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Més de cent anys d’il·lustració i còmic d’autoria femenina
La selecció d’obres planteja un recorregut que demostra com l'estereotip patriarcal ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com reclam comercial. L’exposició posa de relleu com al llarg d’aquest viatge la representació femenina ha carregat amb aquest llast fins que les autores han pogut expressar-se lliurement en favor de l'alliberament i l'apoderament de la dona.
El trajecte, de més de cent anys d’il·lustració i còmic a Catalunya, ressegueix el discurs de les dones en cada època, dins dels espais que els han estat permesos.
Cinc àmbits, cinc contextos
L’exposició s’estructura en cinc àmbits lligats al context i els canvis socials, i un sisè espai dedicat a les artistes digitals amb autores emergents, que encaren la diversitat des de les noves tecnologies, les xarxes socials, l’autoedició o l’autopublicació en línia.
Activitats complementàries
A Martorell, l’exposició «Cossos que parlen» programa tres activitats complementàries. D’una banda, les visites comentades al públic en general, els diumenges 20 d’octubre, 24 de novembre, 15 de desembre i 12 de gener, sempre a les 12 h. La dibuixant Raquel Gu impartirà el taller familiar Dibuixades i diverses”, el diumenge 17 de novembre, a les 11:30h. Finalment, la comissària de la mostra, Marika Vila, presentarà el seu llibre «Desokupar el cuerpo», dijous 28 de novembre, a les 18:30 h, a la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell.
Catàleg i recursos d’accessibilitat
L’exposició s’acompanya d’un catàleg que recull els continguts exposats. La publicació es pot adquirir a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.
“Cossos que parlen” és una exposició inclusiva que posa els continguts a l'abast dels visitants amb dificultats d'accessibilitat. El programa La Mirada Tàctil, de l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, n’ha adaptat els continguts, en col·laboració amb de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, FESOCA, i el Servei de bibliografia de l’Organització Nacional de Cecs Espanyols, ONCE, a Barcelona.
La comunitat amb ceguesa o dificultat visual, disposa de reproduccions en relleu d’algunes obres i la seva descripció, amb macrocaràcter i escriptura Braille. Per a la comunitat sorda signant i oralista, es presenten codis QR vinculats al canal de La Mirada Tàctil a la plataforma YouTube, on es poden visionar tots els continguts de la mostra en llengua de signes i subtitulat.
Itinerància per la Xarxa de Museus Locals
“Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022” es va estrenar al Museu Palau Mercader de Cornellà del 17 de setembre de 2023 i després s’ha pogut veure a Ca l’Arenas del Museu de Mataró, al Museu d’Art de Cerdanyola, i al Museu Abelló de Mollet del Vallès. Després de l’estada a Martorell, la mostra seguirà la itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals, com el Museu de Sant Boi de Llobregat i el Museu Tèxtil de Terrassa.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.