03/10/2024 09:19 h. - Dulce Valero
Sant Vicenç dels Horts presenta la versió actualitzada de la ‘Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans’
El document, elaborat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, esdevé una eina per als equips professionals que tenen relació amb aquest sector de la població.
L’edifici municipal de Can Comamala ha estat escenari avui de la presentació de l’edició actualitzada de la Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans, elaborada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i la Diputació de Barcelona i que esdevé una eina per als equips professionals que tenen relació amb aquest sector de la població, sigui quin sigui el seu àmbit d’actuació.
La violència contra les persones grans té manifestacions múltiples, que van des del maltractament psicològic, físic o econòmic, a la negligència en l’atenció, l’abandonament o la vulneració de drets.
Segons la regidora de Serveis Socials i 1a Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Mireia Vergés, “sovint són violències difícils d’identificar perquè s’acostumen a donar en l’àmbit privat, i aquesta guia ens ajuda a detectar senyals que potser ara passen desapercebuts però que, amb l’orientació adient, han d’ajudar a evitar maltractaments a persones grans”.
Per la seva banda, la Cap del Servei d’Atenció a la Dependència i Vulnerabilitat Social de la Diputació de Barcelona, Iolanda Moragues, ha recordat que la corporació provincial “ha estat pionera i referent en aquest àmbit, no només per l’aposta decidida en l’abordatge dels maltractaments a les persones grans, sinó també perquè en aquest mandat es vol impulsar la lluita contra l’edatisme, una discriminació molt present en aquestes situacions”.
La Diputació va elaborar el 2011 la primera Guia amb l’objectiu que els equips professionals disposessin d’informació sistematitzada que orientés les seves actuacions davant de possibles situacions de maltractament. Fins ara se n’han redactat 23 i l’experiència de treball al llarg d’aquests anys ha permès anar nodrint i millorant l’eina.
En l’elaboració de la de Sant Vicenç dels Horts han participat els Serveis Socials Bàsics, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el Centre d’Atenció Primària de Salut, el Servei d’Atenció a Domicili, el Servei Local de Teleassistència, el Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra, el Centre residencial Sophos, i la Fundació Ana Ribot.
Altres eines
A més de la Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans, la Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments suport, acompanyament i assessorament especialitzat per adaptar, implementar i avaluar la guia d’acord amb la realitat de cada territori. Entre aquestes, cal destacar l’acompanyament i la capacitació dels equips professionals dels serveis socials bàsics i, molt especialment, les actuacions del Grup de treball contra els maltractaments a les persones grans, que el 2023 va confirmar un total de 544 casos.
El 2016 la Diputació de Barcelona va posar en marxa també el protocol d’actuació davant del risc de maltractament detectat a través del Servei Local de Teleassistència (SLT), amb l’objectiu d’oferir a la persona gran seguiment, amb més trucades i més visites domiciliàries i amb mesures complementàries com depositar les claus en custòdia o silenciar el terminal, que permet activar tots els recursos necessaris sense despertar sospites. L’any passat es van detectar 454 possibles casos de risc a través del SLT.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar" i 10 “Reducció de les Desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.