Butlletí EspaiS@lut
Juny 2021 - #107

El Servei de Salut Pública informa

Inici dels treballs de la 4a edició de l’Estudi de polítiques públiques locals de salut pública

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

El passat 20 de maig va tenir lloc una sessió de treball virtual que va aplegar 57 persones, entre referents polítics i tècnics, de 33 municipis i 3 consells comarcals de la província de Barcelona, per presentar-los la posada en marxa de la quarta edició de l’Estudi de polítiques públiques locals de salut pública, realitzat amb la col·laboració de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals.

Impulsar estudis sobre la realitat de la gestió de la salut pública al territori és uns dels recursos que l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Salut Pública, posa a disposició dels municipis majors de 10.000 habitants des de fa ja uns anys, a fi de proporcionar-los informació vàlida, actualitzada i comparable sobre el desenvolupament temporal de les polítiques locals de salut pública.

Uns dels objectius principals de l’edició 2021 de l’estudi és copsar l’impacte que la crisi sanitària de la COVID-19 ha tingut en els diferents àmbits en què es desplega la gestió de la salut pública al territori i reflexionar sobre el moment actual que viu la salut pública local i els reptes de futur que afronta.

La sessió es va obrir amb la intervenció de Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, que va donar la benvinguda als assistents i va fer un resum dels objectius i continguts de la reunió.

Tot seguit, Sònia Chavero, cap de la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública del Servei de Salut Pública, va dedicar uns minuts a parlar sobre els punts clau de l’evolució temporal de les polítiques de salut pública local en els darrers anys, atenent als resultats de les anteriors edicions de l’estudi, dedicant una atenció especial als de l’edició 2018. Va acabar la seva exposició plantejant alguns dels reptes de futur a abordar.

A continuació, Leonardo Díaz, coordinador del panel de polítiques públiques locals i del banc de bones pràctiques de la Fundació Carles Pi i Sunyer i director tècnic de l’estudi, va explicar les principals característiques de l’edició 2021 de l’Estudi de polítiques públiques locals de salut pública. Va començar destacant els elements bàsics de l’interès d’aquests estudis, que permeten obtenir dades comparables de diferents polítiques als municipis i ofereixen una informació periòdica rellevant i estratègica sobre les actuacions dels municipis majors de 10.000 habitants, valuosa tant pels responsables polítics com tècnics. Seguidament, va explicar la metodologia de l’estudi, les diferents fases d’implementació, els àmbits d’informació que recull, la programació temporal prevista i la forma en què s’enviaran els resultats a cada municipi participant.

Durant el torn de debat i preguntes, moderat per la Chelo Olmos, tècnica del Servei de Salut Pública, es van recollir diverses opinions i reflexions dels participants sobre com ha impactat la COVID-19 en la manera habitual de treballar i la necessitat d’obrir espais d’anàlisi sobre els resultats de l’estudi orientats a la presa de decisions estratègiques en el municipi.

Per últim, Cati Chamorro, cap del Servei de Salut Pública, va posar punt i final a la sessió, agraint als assistents, càrrecs electes i tècnics, la seva presència i implicació, tot destacant la importància i necessitat de comptar amb aquests espais de debat i reflexió entre professionals de la salut pública per continuar treballant plegats cap a la millora de la qualitat dels serveis en el territori.

Us avancem que un cop finalitzat l’estudi, es preveu organitzar durant el darrer trimestre de l’any una segona trobada per presentar als municipis els resultats obtinguts.

Enllaç a les presentacions de la sessió

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #107 - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS