© World Health Organization
Fent l’anàlisi de les complexes interconnexions existents entre el triangle format per la natura, la biodiversitat i la salut, i el paper vital que juga la natura per promoure i protegir la salut humana, i en reconeixement al Dia Internacional per a la Diversitat Biològica del 22 de maig, l’OMS/Europa, en col·laboració amb el Centre on Natural Environments and Health de la Universitat de Exeter (Regne Unit) han publicat el document tècnic Nature, Biodiversity and Health: an overview of interconnections. El passat dia 20 de maig es va realitzar la presentació del llançament d’aquesta publicació, en un acte online en que van participar una part del seu equip redactor.
Moltes de les activitats humanes, com la urbanització creixent, els diferents usos del sòl, el turisme, el comerç mundial i la industrialització han provocat forts impactes negatius sobre el medi ambient, la biodiversitat i els ecosistemes a tot el món. L’esgotament continu dels recursos naturals no només afecta les condicions ambientals, sinó que també té un impacte enorme sobre la salut i el benestar de les persones. En aquest document es detallen les relacions fins ara conegudes entre la natura, la biodiversitat i la salut humana. D’altra banda es presenten també les diferents formes en què la natura i els ecosistemes poden donar suport i protegir la salut i el benestar de les persones, a més de descriure com la degradació del medi ambient i la pèrdua de biodiversitat local i global poden amenaçar la salut humana.
La progressiva degradació a la que estan sotmesos els ecosistemes, en detriment de la biodiversitat, representen grans barreres que ens aparten del camí per l’assoliment ple d’una bona part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquest informe representa una crida a l’acció dels governs i les institucions per promoure, donar suport i millorar tant la natura com els ecosistemes en tots els àmbits i en tots els climes. Una bona base per l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030 passa per al desenvolupament de l’enfocament de la salut i els seus objectius des del punt de vista de One Health, i també per la posada en pràctica del “Manifest de l’OMS per a una bona recuperació del la COVID-19: Prescripcions per a una recuperació sana i verda de la COVID -19”.
Al llarg de l’informe es desenvolupa un ventall de temes molt variats, entre els que estan la rellevància per la salut dels sistemes aquàtics, la qualitat de l'aire, l’agricultura, la nutrició i seguretat alimentària, les malalties infeccioses que sorgeixen de la interacció entre la persona i la vida salvatge, la diversitat microbiana, la medicina i l’atenció sanitària, i els anomenats espais verds i blaus.
L’objectiu principal d’aquest document consisteix en informar i fer prendre consciència del paper protector de la natura i la biodiversitat sobre la salut i el benestar de les persones, als responsables polítics, als planificadors del territori i als que prenen decisions dins dels sectors de la salut i el medi ambient, així com als sectors implicats en la protecció, la gestió i l'ús de la natura i la biodiversitat.
Resulta fonamental que a l’hora de dissenyar i portar a terme qualsevol projecte cal trobar sempre la manera de tenir en consideració els diferents aspectes sanitaris i de conservació de la natura que comporta.
Cal fer que les actuacions que tenen enfocaments basats en la natura siguin les més valorades a l’hora de dissenyar i d’escollir projectes. Així la creació d’infraestructures verdes, l’agricultura sostenible, l’ús del sòl i els sistemes de producció amb menys impacte sobre la natura i els ecosistemes han de passar de ser propostes teòriques a materialitzar-se en realitats i convertir-se en la norma.
Cal fer que les intervencions financeres siguin sostenibles. S'haurien d'evitar les inversions i el suport a polítiques per a indústries, activitats i processos que siguin perjudicials per al medi ambient i eliminar-ne les subvencions. En canvi, s’hauria de fomentar la inversió en sistemes de producció i de consum sostenibles que siguin protectors del medi ambient o que estimulin la biodiversitat. D’altra banda s’haurien prioritzar i donar suport públic a aquelles activitats que tinguin impactes positius tant sobre el medi ambient, com sobre la salut i el benestar de les persones.
Enllaç al document al que es fa referència "Nature, Biodiversity and Health: an overview of interconnections".
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #107 - Juny 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat