© Shutterstock.com / Andrey_Popov
Durant el darrer mes, el Servei de Salut Pública ha presentat els resultats de l’enquesta a 6 municipis en sessions específiques. Els municipis implicats han estat: Montornès del Vallès, Canovelles, Barberà del Vallès, Sabadell, Ripollet i Rubí .
Aquestes presentacions, valorades com a molt útils pels municipis, pretenen treballar els principals resultats de l’informe, ressaltant el què són les principals conclusions d’entre totes les dades disponibles, així com situar aquells aspectes més destacats en la comparació dels resultats, tant amb l’agregat de la província com amb anteriors onades al municipi si és que s’han realitzat.
Les presentacions, organitzades en línia atenent les circumstàncies, han comptat amb una àmplia participació en els 6 municipis, des de les diverses àrees de l’ajuntament relacionades (salut, joventut, educació...) com de professionals directament implicats (dels centres educatius, CAPs, serveis de drogues i salut sexual...). Aquesta participació ha permès tenir una mirada intersectorial i re-impulsar l’acció en els diferents àmbits que disposa el municipi: Taula jove, Pla de Salut, Plans de drogues...
Durant el debat i discussions en les sessions de presentació han aflorat algunes preocupacions compartides que són senyal que caldrà prioritzar-hi esforços. La principal ha estat l’impacte en benestar emocional i salut mental de la pandèmia per als joves. Les dades assenyalen un empitjorament generalitzat, especialment concentrat en les noies. Aquest fet, junt amb valors molt diferents entre nois i noies en altres paràmetres, ha posat de manifest en alguns dels municipis la necessitat d’intensificar la mirada i perspectiva de gènere -recordem que els resultats oferts estan desglossats entre nois i noies- . I en segon lloc també ha aparegut amb força el repte de com consolidar alguns elements positius de descens en els consums (alcohol i substàncies il·legals en general) observats durant aquests mesos de restriccions.
Cal destacar el repte organitzatiu que en el context de la pandèmia ha resultat realitzar l’enquesta. En aquest sentit volem posar en valor l’esforç tant dels equips municipals com la implicació dels centres educatius. Però hem vist, fruit de les presentacions, que és un esforç útil. Volem remarcar que el retorn tant de l’informe com de la seva presentació i discussió per als municipis té una alta vàlua tant per a un diagnòstic actualitzat i compartit dels principals reptes en salut jove a cada municipi com per alinear tots els actius en salut de la localitat.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #107 - Juny 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat