Butlletí EspaiS@lut
Juny 2021 - #107

El Servei de Salut Pública informa

Les arbovirosis a Catalunya, inici de la vigilància entomològica a la demarcació de Barcelona

© iStock.com / Ilyabolotov

© iStock.com / Ilyabolotov

Aquest any, amb la represa de la temporada d’activitat dels mosquits, es torna a iniciar la vigilància entomològica dels casos d’arbovirosis transmesos per vectors a partir del mes de juny. Però, què són les arbovirosis?

Les arbovirosis són malalties víriques transmeses per vectors majoritàriament artròpodes, principalment mosquits. Al 2014, i a causa de l’increment de casos com els originats pel virus de Chikungunya, hi va haver un major risc de transmissió local a Catalunya, on hi ha un important flux internacional de viatgers. Les persones que arriben en fase de virèmia i resideixen en zones ocupades per espècies de mosquits que puguin ser vectors adients, generen un risc de què s’iniciï una epidèmia local. Així doncs, aquell any va ser el primer en que es van dur a terme les activitats previstes al Protocol de vigilància d’arbovirosis de Catalunya.

Parany de captura de mosquits amb CO2 com atraientSota la direcció del Departament de Salut de la Generalitat i amb el suport de la Diputació a la demarcació de Barcelona, les administracions involucrades porten a terme, entre d’altres accions, inspeccions entomològiques a la zona de residència de malalts diagnosticats. A la capital, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és l’encarregada mentre que a la resta de la demarcació de Barcelona, ho és el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat (SCM). El SCM du a terme les inspeccions entomològiques, consistents en la detecció de focus de cria de mosquits, recollida i anàlisi de mostres de femelles de mosquits per la detecció dels diferents virus i control de les poblacions de mosquits si és necessari. Tots els anàlisis per a detecció de virus en les mostres obtingudes són duts a terme pel laboratori de referència a Catalunya de l’IRTA - CReSA.

Al llarg d’aquests anys s’han fet més de 180 inspeccions amb importants resultats a destacar. S’han realitzat inspeccions per arbovirosis importades causades pels virus de Dengue, Chikungunya i Zika, i també pel virus causant de la febre del Nil occidental (VNO), que afecta a aus, cavalls i humans. El 2015 es va trobar per primer cop a Europa una mostra de mosquits positiva pel virus del dengue, el 2018 es va detectar per primer cop un cas autòcton de dengue i també un primer cas de VNO en cavalls. En els dos primers casos doncs, va haver-hi una infecció de mosquits locals de l’espècie Aedes albopictus, el mosquit tigre, que té una bona capacitat vectorial per aquesta malaltia. En el cas del VNO, els mosquits implicats pertanyen a l’espècie Culex pipiens, el mosquit comú. Com a dada a destacar val a dir que després de les inspeccions i les mesures de control adoptades, no van haver-hi més casos d’aquestes dues malalties en aquella temporada.

El 2020 però, ha estat un any sense precedents. Efectivament i a causa de la situació creada per la pandèmia de la COVID-19, el desplaçament de persones ha estat fortament restringit i per aquesta raó, no és d’estranyar que de la cinquantena de casos inspeccionats el 2019, s’hagi passat a només un cas per VNO a Barcelona. Cal dir a més, que el VNO és transmès de manera autòctona i no està lligat a l’arribada de persones de zones amb transmissió, com és el cas dels altres arbovirus esmentats.
El virus del VNO circula a casa nostra entre mosquits i aus i puntualment afecta a cavalls i humans tal com s’ha comprovat a Catalunya en aquests darrers anys. 2020 a més, ha estat l’any del ressorgiment del VNO a l’estat espanyol, especialment a Andalusia, amb centenars de casos en cavalls i 77 casos en humans dels quals 7 van resultar mortals. Tenint en compte que a Europa hi ha contínuament casos autòctons dels diversos virus esmentats i que al 2018 van haver-hi 2.083 casos en humans de VNO amb 182 morts, cal estar preparats per a qualsevol escenari possible aquest 2021.
La progressiva apertura de fronteres i l’increment de mobilitat internacional afectarà de manera de difícil predicció en el nombre de casos importats d’arbovirosis a inspeccionar. De manera similar no és possible preveure quin nivell de casos hi haurà pel que fa al VNO, encara que tot indica que aquest és un virus en expansió a Europa.

Així doncs, i pel que fa a la demarcació de Barcelona, des del moment de l’activació de l’esmentat Protocol de vigilància d’arbovirosis aquest mes de juny, l’SCM durà a terme les inspeccions entomològiques a les zones de residència de les persones afectades per casos d’arbovirosis. La participació de la Diputació de Barcelona en el Protocol és fonamental ja que finança l’activitat duta a terme fora de la comarca d’actuació del Servei.

 

Carles Aranda
Responsable Àrea Natural-Rural i de Vectors
Servei de Control de Mosquits
Consell Comarcal del Baix Llobregat

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #107 - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS