31/01/2022 09:30 h.
40 anys del Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona oferint suport als ens locals en l’àmbit de les addiccions
. Va ser el primer centre d'atenció a les drogodependències de tot l'Estat
. L’SPOTT ha atès 2.105 usuaris de 12 a 21 anys des de l’inici del programa d’adolescents el 2005 i fins al 31 de desembre de 2021
. L’any 2015 es va impulsar la descentralització del servei per donar resposta en l’àmbit de menors amb consum de drogues i les seves famílies en el territori. Actualment, hi ha centres SPOTT a les comarques del Vallès Oriental, Anoia i Osona.
El Centre SPOTT (Servei de Prevenció i Tractament de Drogodependències) de la Diputació de Barcelona, el primer centre d'atenció a les drogodependències -CAS- de tot l'Estat, situat al carrer de Sant Honorat, 5, de Barcelona, celebra el 40 aniversari.
El centre, que va iniciar la seva activitat en la prevenció i intervenció de les addiccions l'any 1981, dota de recursos tècnics, materials i econòmics els ens locals de la província de Barcelona perquè puguin portar a terme les seves polítiques en matèria de prevenció.
L’SPOTT ofereix un servei gratuït d’atenció especialitzada i integral a adolescents, joves i les seves famílies dels municipis de la província de Barcelona. L’objectiu és prevenir el consum de drogues i l’ús problemàtic de pantalles.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, acompanyada de la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i de la coordinadora de l’Àrea, Teresa Llorens, han fet, aquest dimarts, balanç dels 40 d’anys de l’SPOTT, en el decurs de la jornada "l'experiència al servei del futur", que ha inclòs conferències i una taula rodona amb experts.
En la seva intervenció, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha destacat que «l’SPOTT ha estat i és un referent en l’atenció a les addiccions i treballarem perquè ho segueixi sent en el futur». Marín ha afegit que, «l’objectiu de la Diputació és capacitar i dotar els ajuntaments de recursos per atendre aquesta problemàtica». La presidenta de la Diputació de Barcelona ha incidit en el suport a les famílies, però també, ha remarcat: «el suport que donem als governs locals i als professionals municipals, que són els que normalment han d’atendre les persones amb problemes d’addiccions. En aquesta direcció, -ha afirmat Marín- hem impulsat i ajudat els municipis de la província a redactar els seus propis plans de prevenció d’addiccions, un suport que oferim en el nostre Catàleg de Serveis».
Per la seva part, la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha fet un repàs de la feina del centre i de com al llarg dels anys s’ha reorientat i especialitzat en l’atenció exclusiva a adolescents en risc per consum de substàncies i/o ús problemàtic de les pantalles. Moret ha comentat com l’SPOTT «va ser pioner en l’inici del treball grupal amb adolescents consumidors de drogues de síntesi, sent el primer centre en dispensar metadona entre consumidors d’heroïna».
Orígens i recorregut
L’origen de l’SPOTT se situa en l’atenció d’una problemàtica social vinculada al creixement del consum de l’heroïna que es va estendre els anys 80 amb un impacte social i generacional devastador, l’aparició de la SIDA. Amb un equip interdisciplinar format per treballadores socials, psicòlegs i metges psiquiatres es van posar en marxa programes pioners com el d’educadors de carrer, Lliure de Drogues o Control i detecció de tòxics en orina.
La dècada dels 90 ve marcada per les drogues de síntesi, la cocaïna i el policonsum. Existeix una gran alarma social lligada a alguns estils d’oci de l’adolescència i de la joventut que comporten riscos psicològics i orgànics greus. L’SPOTT desenvolupa programes com “Calor i Cafè” (espai preventiu per a persones consumidores que viuen al carrer), porta a terme el primer programa d’intercanvi de xeringues (PIX), dispensació de preservatius, odontologia solidària, SPOTTET (suport a les famílies), programa de Reinserció, Teràpies naturals i Assessorament legal.
La dècada dels 2000 ve marcada per la disminució en l’edat d’inici del consum i el consum entre adolescents de cànnabis, alcohol i inhalants. L’SPOTT comença a rebre demandes de tractament de joves cada vegada d’edats més primerenques que presenten un consum de risc i problemàtic de cànnabis i amb un patró de consum d’alcohol anglosaxó “Binge drinking” o fartaneres d’OH (consum intensiu durant el cap de setmana).
L’any 2005 es comença a treballar amb adolescents i al 2014 es reorienta i s’especialitza en l’atenció exclusiva a adolescents en risc per consum de substàncies i/o ús problemàtic de les pantalles, menors de 21 anys, que viuen amb les seves famílies i derivats des dels serveis socials municipals. En tot aquest període, el centre ha atès un total de 2.105 usuaris. En concret, durant aquest últim any 2021, s’han atès 229 usuaris (182 homes i 47 dones) de 12 a 21 anys, generant 3.084 visites amb cobertura de 71 municipis.
El perfil d’usuaris tractats per drogues és un jove que inicia el tractament als 16 anys (nois 16,5 anys i noies 16,6 anys). El percentatge per sexe és del 76,60% nois i 23,40% noies. La substància motiu de consulta és en un 90,3% cànnabis, 3% alcohol, 2,6% cocaïna, 2,1% èxtasi, 2% tabac. I un 70% dels casos tractats presenten patologia dual (La patologia dual es pot definir com l’existència simultània d’un trastorn addictiu i un altre trastorn mental).
Pel que fa al perfil d’usuaris amb addicció a les pantalles: l’edat d’inici al tractament és de 14 anys (nois 13,3 anys i noies 14,5 anys). El percentatge per sexe: 95,65% nois i 4,35% noies. Pel que fa a l’abús principal relatiu a pantalles, en els nois és bàsicament en videojocs i en les noies en xarxes socials. En aquests casos es dona una patologia dual del 75%.
Encara que el centre estigui ubicat a Barcelona, l’objectiu és atendre tots els adolescents de municipis de la província (excepte Barcelona ciutat que ja disposa també d’un centre per a atendre aquest col·lectiu). L’especificitat de l’SPOTT és la incorporació de les famílies d’aquests adolescents com a destinatàries del servei.
L’atenció que ofereix als joves i les seves famílies s’estructura en diferents àmbits (atenció immediata, informació i assessorament, tractament i suport a les famílies) per donar resposta als nous patrons de les addiccions i als diferents perfils d’adolescents i joves.
L’atenció especialitzada i integral a nivell individual i/o grupal s’estructura en diferents nivells d’atenció amb l’objectiu de reduir o aturar les addiccions a substàncies i a les pantalles entre els adolescents en risc, acompanyar i atendre els adolescents en tractament perquè abandonin la seva conducta addictiva i els hàbits poc saludables en relació a les drogues i a les pantalles, i assessorar a les famílies per reforçar la seva capacitat en la tasca educativa i oferir-los suport emocional durant tot el procés.
Descentralització
L’any 2015 s’impulsa la descentralització de l’SPOTT , amb la voluntat d’acostar el servei a la ciutadania i per donar resposta en l’àmbit de menors amb consum de drogues i les seves famílies en el territori, garantint així l’equitat en l’atenció.
En aquests moments hi ha tres centres: L’SPOTT Vallès Oriental, amb seu a Mollet del Vallès, que va iniciar l’activitat el maig de 2018. Fins ara ha atès 36 usuaris (30 homes i 6 dones). Dels casos tractats, 28 han estat per drogues i 8 per pantalles. L’SPOTT- Anoia, projecte iniciat el març de 2019, amb seu a Piera. Ha atès 10 usuaris (9 homes i 1 dona), 9 casos per drogues i 1 per addicció a pantalles. I l’SPOTT- Osona, amb seu a Vic. Aquest projecte s’ha iniciat el novembre passat però, s’inaugurarà oficialment el pròxim dilluns, 31 de gener. Fins ara ha atès 1 usuari (home) per un cas de drogoaddicció.
2020: irrupció de la COVID-19
L’esclat de la COVID-19 el 2020 obliga a flexibilitzar l’atenció adaptant-la a aquesta realitat. Així, durant el confinament és va desplegar l’atenció virtual als adolescents i les seves famílies i es va editar material de suport com infografies sobre el coronavirus i l’abús de drogues, ús responsable de les pantalles, jocs i apostes en línia i unes càpsules informatives (Connecta-hi) de suport per treballar amb famílies sobre vídeo jocs, xarxes socials i apostes en línia. També es va digitalitzar l’exposició “Controles?”, amb la creació de visites virtuals. L’exposició “Controles?” forma part del programa per a la prevenció de les drogodependències amb l’objectiu de proporcionar informació sobre drogues, treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum i fomentar el bon ús de les pantalles TIC.
Altres recursos
La Diputació de Barcelona ofereix també suport als ens locals amb els Plans i protocols locals de prevenció del consum de drogues i ús problemàtic de pantalles, supramunicipals o mancomunats consistent en la seva elaboració, revisió i millora. Complementàriament es treballa per ajudar a dissenyar protocols de detecció i actuació comunitaris en casos de consum de drogues i/o ús problemàtic de pantalles en menors d’edat.
Alhora, ha creat els Espais d’intercanvi d’experiències entre responsables i tècnics de plans locals de prevenció de drogues i ús problemàtic de pantalles que es troben en fase d’implementació o execució. Aquests espais s’ofereixen amb la finalitat de promoure la reflexió i la millora conjunta de les intervencions i metodologies que es duen a terme a nivell local, incidint en les necessitats específiques de cada territori.
L’exposició “Dona la volta a l’alcohol" especialment pensada per a la prevenció del consum d’alcohol en espais d’oci nocturn, està adreçada a adolescents d’entre 12 i 14 anys.
I l’Enquesta d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO de la demarcació de Barcelona, un instrument que s’ofereix als municipis des de Salut Pública de la Diputació de Barcelona per facilitar informació sobre la percepció de l'estat de salut i els estils de vida dels adolescents de 4t d'ESO, que poden ser considerats com "agents sentinelles" a l'hora d'estudiar futures conductes relacionades amb la salut. Des de l'any 2015 fins al 2021 s’han fet enquestes a 80 municipis de la província de Barcelona amb una participació de més de 21.700 alumnes.
L’activitat de prevenció i intervenció de les addiccions del Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Aquí us podeu descarregar el parlament de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i de la diputada de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, a l'acte de commemoració dels 40 anys de l'SPOTT, per si necessiteu talls de veu:
Trobareu més informació en un dossier adjunt en format Pdf, o bé clicant aquí.
També podeu consultar el vídeo de la presentació de la jornada dels 40 anys de l’SPOTT “l'experiència al servei del futur” en aquest enllaç.
Documents adjunts
La teva privacitat és la nostra prioritat
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:
- Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
- Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador. - De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.