Fins l'11 d'abril estan obertes les sol·licituds de la convocatòria de subvencions per a entitats sense finalitat de lucre 2024, destinada a projectes duts a terme des del Tercer Sector Social a la província de Barcelona. Enguany el suport s'orienta a quatre àmbits d’actuació estratègics: cures en la comunitat; drets bàsics i persones en situació de vulnerabilitat i/o risc social; cicle de vida, i convivència i diversitat. Trobareu tota la informació al web.
El proper 30 de març finalitza el termini per participar a la 13a edició del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela, per a reconèixer projectes d'intervenció social comunitària. El guardó, de caràcter biennal i d'àmbit territorial de Catalunya, té una dotació econòmica de 5.000 euros per al millor projecte d'intervenció i una de 2.500 per al segon. Consulteu les bases del premi.
Entrevistem Olga Cantó, doctora en economia i catedràtica de la Universitat d'Alcalà, en el marc de la Jornada anual del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials.
La despesa corrent dels serveis socials bàsics dels ens locals de la província es va situar en 80,3€ per habitant el 2022, la xifra més elevada des de que es recull aquest indicador en el marc dels Cercles de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials, iniciats l'any 2001. En l'informe final presentat a la Jornada anual del Cercle de Serveis Socials del passat 22 de febrer, destaquen altres conclusions, com la tendència a l'alça del volum dels pressupostos municipals per als Serveis Socials i la cronificació de les situacions de vulnerabilitat social.
Després de duplicar el nombre de sol·licituds per participar a la formació "El paper dels/de les Informadors/informadores als Serveis Socials Bàsics", destinada a professionals de suport administratiu de Serveis socials, el mes de maig tindrà lloc una segona edició que donarà cabuda a les persones que van quedar fora de les sessions del mes de febrer. La valoració de la primera edició de la formació ha estat molt positiva, amb una nota general de 9 sobre 10. Les persones participants han destacat l’oportunitat de compartir experiències amb informadores d’altres ens locals, així com les eines treballades en les sessions.
Phalexaviles / Shutterstock.com
El Servei Itinerant de Mediació Ciutadana (SIMC) és un recurs que posem a l’abast dels ens locals de la província de Barcelona que no disposen d’un servei de mediació propi. El SIMC facilita la gestió alternativa de conflictes, amb un equip de professionals que es desplaça al territori per impulsar la resolució de conflictes de forma dialogada i empoderant les parts implicades; realitza accions de sensibilització i formació, i dona suport en la implementació de mesures alternatives a la sanció econòmica (MASE), entre d'altres. Es poden abordar diverses de situacions de conflicte: veïnals, familiars, a l’espai públic, en equipaments, etc. Si al vostre municipi no teniu servei de mediació, podeu demanar el recurs a través del Catàleg.
En el marc formatiu "Saber... les regidories", oferim un recurs d'aproximació conceptual, legal i operativa als àmbits de treball de les polítiques de convivència, diversitat i cicle de vida a escala local. Aquest espai de formació a electes, en format wiki, ajuda a introduir els equips de govern, regidors i regidores a la realitat social que aborden i al seu àmbit d’intervenció per acompanyar-los en el procés de transformació i de construcció d’unes respostes en clau de política pública que siguin eficients, vertebradores i que fomentin l’equitat social i territorial. Accediu al material formatiu seguint aquest enllaç.
Publiquem la Guia per a l’elaboració de plans locals d’infància i adolescència (PLIA), dirigida als responsables tècnics i polítics municipals que volen impulsar estratègies per contribuir a la millora de les vides i la garantia dels drets d’infants i adolescents dels seus municipis. Es parteix de la perspectiva de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides i ofereix adaptabilitat als reptes i a les realitats municipals. Hi trobareu un marc conceptual i jurídic, els passos per a l’elaboració del PLIA i una proposta de drets, indicadors, reptes i actuacions.
L'11 de març es va presentar l’eina IAQI: Indicadors per avaluar els Serveis d'Intervenció Socioeducativa amb Famílies en Situació de Risc (SIS-Famílies). Ha estat el resultat de la recerca desenvolupada per la FEDAIA i el grup investigador GRISIJ de la Universitat de Barcelona, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest treball va començar el 2022 amb la Guia d’estàndards del Servei d’Intervenció amb Famílies amb infància i adolescència en situació de risc, i per enguany està previst el pilotatge de la iniciativa IAQI, per convertir-la en una eina útil per a totes les persones que treballen amb SIS-Famílies.
Ollyy / Shutterstock.com
Durant l'any 2023, el Centre SPOTT, que té per objectiu la prevenció i el tractament del consum de drogues i de l’ús problemàtic de pantalles entre adolescents i joves, va atendre 231 usuaris (74,5% nois i 22,5% noies), un 11,6% més respecte l'any anterior. A més, s’ha observat un increment de persones ateses especialment significatiu en el programa d'ús problemàtic de pantalles, que ja arriba al 33% dels casos atesos pel Centre.
Del 12 al 19 d’abril se celebra la Setmana Europea de la Joventut, organitzada per la Comissió Europea, sota el lema "Dona-li veu a la teva visió. Democràcia en acció", per celebrar i promoure el compromís, la participació i la ciutadania activa de les persones joves arreu d'Europa. |
En el marc del projecte Erasmus+ Youth Monitor, el grup de persones investigadores i col·laboradores del projecte, provinents de Portugal, Itàlia, Romania o Àustria, convergirà a Barcelona del 16 al 19 d'abril per explorar bones pràctiques en polítiques de joventut a nivell local en diferents municipis de la província. L'itinerari de l'esdeveniment inclourà visites d'estudi a diverses àrees i trobades amb líders locals i experts en joventut. L'objectiu de la iniciativa és fomentar un diàleg internacional sobre polítiques locals de joventut i conèixer les experiències que es desenvolupen a la província de Barcelona.
Durant el mes de març el Servei Local de Teleassistència porta a terme la campanya de trucades "Parlem de…." del Dia de la Dona, per posar en valor la trajectòria vital de les dones usuàries i reconèixer les desigualtats de gènere que, probablement, han hagut de fer front. Des del Servei s’estableix una conversa al voltant de la celebració en si i es facilita un espai perquè la usuària comparteixi les seves reflexions o opinions sobre el tema i expliqui, si vol, les experiències viscudes al llarg de la seva vida. Podeu escoltar la trucada amb la Mari Àngels, usuària del Servei.
Teniu disponible l'article "La participació de les persones grans en les societats longeves del segle XXI", elaborat per Elisa Sala Mozos, investigadora i consultora. El text ofereix un anàlisi i reflexió al voltant de la participació de la ciutadania en un context de longevitat i intergeneracionalitat, on augmenta la coincidència i l’encreuament entre generacions (per primer cop a la història conviuen 4 o 5 generacions alhora) i que ens obre un nou ventall d’oportunitats de participació i relacions socials.
La Fundació Pasqual Maragall, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha elaborat una Guia per a persones que cuiden un familiar amb Alzheimer. El document facilita a les famílies una major comprensió del procés de la malaltia i posa en relleu la importància de l’autocura per afavorir el benestar i la qualitat de vida de les persones cuidadores.