INTRODUCTION
Public Participation in Policy Making
The new conception of participation places the public on a more equal footing in relation to government, beyond the right to intervene in the definition and application of public policies through consultation and accountability. Its aim is to make progress towards a relational governance model in which the citizen becomes involved in public affairs on their own initiative (the bottom-up approach) and is able to affect results to a greater extent.
Citizen participation is a transversal tool through which the public can play an active role in the various phases of the project in question by means of consultation, deliberation, decision-making, implementation and assessment processes. It contributes to the democratisation of decision-making in the public sphere.
Read + (Information only available in Catalan)
Resulta de gran interès la incorporació de la percepció ciutadana de la salut en els processos de participació que es desenvolupen en els àmbits d’afectació més directa com el planejament urbanístic, l’espai públic i els equipaments. Amb l’objectiu de conèixer la percepció de la ciutadania respecte la salut de l’entorn urbà vinculat al projecte en qüestió; detectar fortaleses i debilitats que afecten la salut i cercar accions de millora per al benestar de la ciutadania.
Produint-se diversos moments de participació i nivells d'intervenció:
- Informatiu i analític: divulgació i informació a l’inici del procés de participació per l’interès públic de la salut en l’entorn urbà. Mitjançant l’anàlisi crític es realitza la detecció de mancances i fortaleses.
- Diagnòstic: i valoració de la qualitat de la salut a partir de l’encreuament de les dades recollides a l’anàlisi. Principals problemàtiques i condicionants per a la qualitat de la salut.
- Propositiu: concreció dels objectius específics en resultats finals a aconseguir mitjançant estratègies i propostes d’actuació a l’espai en qüestió.
La incorporació dels criteris de salut en el debat ciutadà de l’entorn urbà, a escala municipal, de barri o per a un àmbit, espai o equipament concret, permet la presa de consciència de la percepció de la qualitat de la salut per part de la ciutadania amb una mirada crítica. Alhora que reverteix al conjunt de la ciutadania llur implicació en la diagnosi i el disseny de les propostes que se’n desenvolupin.
La planificació i execució de la participació ciutadana es desenvolupa mitjançant el treball transversal amb tots els àmbits del govern local per potenciar la màxima participació de la ciutadania en l'acció pública.