Temps del migdia

Temps del migdia

Municipi: Municipis del Moianès

Ens impulsor: Consell Comarcal del Moianès, amb la col·laboració dels ajuntaments i les escoles de la comarca.

Contacte: ccmn.ensenyament@ccmoianes.cat

Més informació de l'experiència


Download fitxa

 

Per mitjà de l’experiència Temps del Migdia, centrada en el menjador escolar i les activitats de lleure, es vol garantir la qualitat educativa i alimentària, la connexió amb els projectes educatius dels centres, l’equitat de l’accés, la governança i la sostenibilitat, per avançar en la consolidació d’oportunitats educatives a la comarca del Moianès.

Objectius

L’objectiu principal és dissenyar i posar en marxa un projecte comarcal compartit per transformar el temps del migdia en un espai educatiu valuós, amb perspectiva 360.

Els objectius específics són:

  1. Millorar la coordinació i establir un sistema de governança territorial de tots els agents implicats en el projecte educatiu del temps de migdia.
  2. Treballar amb un marc conceptual i d’actuació comú entre la comunitat educativa, per respondre tant a la realitat actual com a la visió de futur de la taula Moianès, Territori Educador.
  3. Establir un sistema de treball per aprendre a treballar de forma conjunta amb una mirada 360.

Persones destinatàries

Alumnes entre 1 i 12 anys.

Metodologia

L’educació amb una mirada 360 s’articula per mitjà de la taula Moianès, Territori Educador, conformada per diferents comissions i que té com a objectiu articular un nou model compartit que interpel·li tota la comunitat educativa comarcal.

Fases

Durant el curs 2018-2019 es va treballar amb el document marc per dissenyar l’espai del migdia i es va oferir el servei conjuntament per primera vegada a la comarca.

El juliol del 2019 es va fer una formació amb els nous càrrecs electes, els centres educatius i les AMPA per posar en comú els aspectes teòrics de l’educació 360 i determinar els que s’havien de prioritzar.

Durant el curs 2020-2021 s’han incorporat nous elements, fruit de les propostes sorgides durant el curs 2018-2019, i s’ha treballat per consolidar el servei de menjador comarcal com a espai educatiu del temps del migdia.

Recursos humans

La responsable és una tècnica educació, i l’equip de treball està format per càrrecs electes, famílies, equips docents dels centres, alumnes i tècnics comarcals.

Recursos materials i espais

Els propis dels centres educatius

Cost i fonts de finançament

El preu que es determina des del Departament d’Ensenyament com a preu màxim del servei és de 6,20 euros per a usuaris fixos i 6,80 euros per a esporàdics.

Punts forts

  • La millora de les oportunitats educatives dels infants, gràcies a la formació de l'equip de temps educatiu de migdia.
  • La contribució del temps de migdia a l'aprenentatge i l'autonomia.
  • La connexió entre els aprenentatges, que facilita la integració del projecte educatiu de centre i el projecte de temps educatiu de migdia per mitjà d'orientacions consensuades a la comarca.
  • L'equitat educativa al temps de migdia, gràcies al reforç de la política de beques comarcals, i que l'alumnat participi continuadament d'una experiència d'aprenentatge.
  • L'arrelament d'una visió compartida de l'educació en clau 360, per mitjà del procés participatiu de construcció del projecte.
  • La implicació de la comunitat educativa.

Punts de millora

  • La connexió del projecte comarcal amb els projectes educatius de centre.
  • La participació i la implicació d'infants i adolescents en els espais de debat, avaluació i decisió.
  • L'ampliació i l'extensió del projecte cap a diferents edats i centres escolars.
  • La identificació dels impactes per poder-los explicar i transferir a altres àmbits, com ara les activitats extraescolars o la formació a famílies.