Recursos per educar sobre la problemàtica dels plàstics
El model de consum actual, basat en la necessitat de consum constant, genera gran quantitat de residus que sols han tingut un o molt pocs usos. La gran majoria d’aquests residus estan composats en la seva majoria per plàstic que no es poden reciclar i acaben la seva vida útil en abocadors o incineradores, suposant un gran impacte al medi ambient i la salut de les persones i els ecosistemes. Per saber-ne més consulta l'interactiu L'impacte dels plàstics.
Per reduir la presència i ús de plàstics d'un sol ús calen mesures reguladores, d'ecodisseny i economia circular, però també cal incloure accions i projectes d'educació ambiental.
Situació actual
Conscients d’aquesta situació, des de la Diputació de Barcelona es vol contribuir a la sensibilització d’aquest problema, mitjançant accions i projectes al món local, en els quals estiguin implicats diferents sectors de la societat. Per fer-ho, primerament s'ha fet una diagnosi sobre els recursos, projectes i campanyes de sensibilització sobre la problemàtica ja existents dels que disposen els Ajuntaments i altres organismes de l’administració pública per passar després a dissenyar una proposta de serveis i recursos que es poden oferir per complementar-los.
Podeu consultar a continuació l'Estudi de projectes d'educació i sensibilització i participació per a la reducció de plàstics d'un sol ús de la província de Barcelona.
I aquesta infografia en resumeix els resultats
També podeu consultar els resultats de les sessions Divendres amb futur de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat:
Suport als ens locals
Des de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona posem a disposició dels ajuntaments, les escoles i la ciutadania un seguit de recursos, projectes i campanyes per sensibilitzar sobre la problemàtica ambiental que implica la utilització dels plàstics d'un sol ús.
Mercats sosteniblesuna campanya per reduir els plàstics d’un sol ús als mercats municipals, en benefici del medi ambient i de la salut.
Es tracta d'un projecte conjunt de la Gerència de Serveis de Comerç i la Gerència de Serveis de Medi ambient de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i els mercats municipals.
Material divulgatiu
Infografies
Posem a la teva disposició un seguit d'infografies que recullen aspectes rellevants al voltant de la temàtica dels plàstics d'un sol ús. Les infografies remarquen els tipus de plàstics que hi ha i els seus efectes sobre el medi ambient i la nostra salut, la problemàtica dels microplàstics i accions quotidianes que podem fer reduir l'abús d'aquest material.
Publicació
La revista viure sense plàstics és un recull de la problemàtica ambiental que comporta el consum massiu de productes que estan embolquellats amb plàstics d'un sol ús.
Suma't al repte de fer fora els plàstics de la teva vida
Interactiu
Posem a la teva disposició una presentació en format Genially que remarca les accions que podem fer en el nostre dia a dia per reduir els plàstics innecessaris que contaminen els ecosistemes i malmeten la teva salut. Si et pot ser d'utilitat la pots compartir en el teu espai web.
Recursos i activitats
També compteu amb activitats amb monitoratge, exposicions i activitats didàctiques.
- Exposició: La Mar de Plàstics
- Exposició: Reduïm residus!
- Activitat amb monitoratge: Escapem dels plàstics!
- Projecte pilot Jo no m'embolico
- Portal interactiu: L'impacte dels plàstics
- Exposició virtual: Reduïm residus!
- Publicació: Manual bàsic per anar de compres
- Continguts i activitats de l'Agenda escolar:
- Capítols de la websèrie FTM
- FTM 6. Reduïm residus amb família!
- FTM 8. Furoshiki: Emboliquem amb roba
- Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental (OTEPA)
ot.educaciopa@diba.cat
93 402 29 49