Las visitas de estudio y el intercambio entre gobiernos locales tienen un gran potencial para el desarrollo del territorio. Permiten intercambiar experiencias entre especialistas y responsables de ámbitos concretos para debatir y aprender nuevas ideas, enfoques, metodologías y buenas prácticas sobre una temática determinada, y mejorar así la innovación y la calidad en aquel ámbito.

Conscientes de estos beneficios, la Oficina de Europa y Estrategia Internacional apoya a través del Catálogo de servicios a la organización de visitas de estudio y el establecimiento de relaciones bilaterales de los entes locales de la provincia. Al mismo tiempo, la OEEI organiza y apoya a diferentes iniciativas para el intercambio y el aprendizaje de los entes locales mediante las visitas de estudio.

La Diputació i els municipis de la província reben, i envien, cada any delegacions d’arreu del món interessades en conèixer l’experiència del territori entorn a diverses polítiques públiques. En el cas de la Diputació, en els darrers anys s’han rebut delegacions procedents de països tant diversos com Polònia, Sri Lanka; Brasil, Turquia, Suècia, Corea del Sud o Romania, entre d’altres, atrets per diferents iniciatives (clàusules socials en contractació pública, programes europeus, Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), participació ciutadana, pressupostos participatius, etc.).

Visites d’estudi a les institucions europees, a les xarxes internacionals, a les delegacions regionals i representacions de ciutats europees, per a la celebració de reunions, la participació en Info Days i espais de treball en xarxa, d'aprenentatge i intercanvi, etc.

El Grup de Treball d’Estratègia Internacional, format per tècnics i tècniques locals de relacions internacionals de la demarcació, ofereix un procés continu d’aprenentatge compartit en matèria d'acció internacional entre els ens locals i la Diputació. Entre altres activitats, es realitzen visites d’estudi a municipis de la província que han desenvolupat, a través de l’acció internacional, bones pràctiques rellevants, per exemple:

  • Projectes europeus i relacions internacionals des de l’àmbit local: organització i gestió (Mollet del Vallès,06/2018)

  • La professionalització de l’activitat internacional dels ens locals (Terrassa 11/2018)