Cent biblioteques amb terminals de servei d’autopréstec
10/05/2021 12:22 h.
Ja són un centenar de biblioteques de la Xarxa que disposen del servei d’autopréstec, una eina que modernitza i agilitza el servei de préstec ja que són els usuaris els que poden fer la gestió a través de les màquines d’autopréstec. Les darreres incorporacions de l’anomenada tecnologia RFID (sigla en anglès d’identificació per radiofreqüència) són la Biblioteca de Sant Climent de Llobregat i les biblioteques de Cornellà i Gavà.
El servei d'autopréstec permet a l'usuari:
- endur-se documents en préstec i retornar-los
- consultar l'estat del seu compte
- renovar els préstecs
- recollir les seves reserves de documents directament a la prestatgeria de reserves
El servei és possible gràcies a la identificació per radiofreqüència o RFID que és una tecnologia que permet transmetre dades sense fils, a través d'ones de ràdio. Així, els xips i els lectors RFID substitueixen les tecnologies de codis de barres i permeten endur-se o retornar diversos documents al mateix temps en una única operació. Els dispositius, de funcionament senzill, disposen de pantalles tàctils que indiquen els passos que cal seguir en les diferents transaccions que s'hi poden fer. A més, al final de cada procés imprimeixen un rebut amb el resum de les operacions fetes.
Més informació
Neix el nou catàleg col·lectiu Atena, amb els fons de totes les biblioteques públiques de Catalunya
22/03/2021 12:21 h.
El 18 de març va entrar en funcionament el Catàleg Col·lectiu de les Biblioteques Públiques Atena, que unifica el fons de les 227 biblioteques i els 10 bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques de Municipals de la Diputació de Barcelona amb els de les biblioteques públiques de Girona, Tarragona i Lleida.
En la presentació, el diputat de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, va reivindicar el paper de les biblioteques com una eina imprescindible per a la recuperació de la societat després de la pandèmia i va destacar l'augment del 300% del servei de préstec digital durant el confinament.
Garcia Cañizares i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, van presentar el passat 18 de març el nou catàleg Atena a la nova Biblioteca Municipal de Corró d’Avall, a les Franqueses del Vallès, l'única que es va inaugurar a Catalunya durant el 2020.
El diputat va posar en valor el paper de la cultura com "l’eina que ens ha d’ajudar a recuperar-nos de la pandèmia" i va destacar que "les biblioteques han donat sempre servei des de primera línia en aquest temps de pandèmia, gràcies a la ingent tasca del seu personal".
El nou catàleg compartit Atena és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que agrupa els fons dels catàlegs Aladí i Argus en una interfície comuna, que fa de passarel·la entre els dos catàlegs. Atena agrupa els registres d’una i altra banda, els fusiona i els mostra conjuntament.
D’aquesta manera els usuaris poden consultar, amb una sola cerca, el fons de qualsevol biblioteca o bibliobús del sistema de lectura pública de Catalunya i demanar documents de qualsevol biblioteca perquè els hi portin a la de la seva localitat. El nous sistema facilita l’accés a més de 1.200.000 títols diferents i a més de 15 milions de documents.
La Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona està formada per 227 biblioteques i deu bibliobusos que donen servei al 98% de la població de Barcelona i amb un fons de més de 10 milions de documents. La XBM té més de 2,7 milions d’usuaris amb carnet.
Recursos per a les biblioteques en el Catàleg de Serveis 2021-2023
30/01/2021 07:39 h.
La Diputació de Barcelona publica el nou Catàleg de serveis per al període de 2021-2023 amb tots els recursos econòmics, materials i tècnics que la corporació posa a disposició dels governs locals de la demarcació. En l’àmbit cultural, s'ofereixen fins a disset recursos, cinc dels quals són prestats directament per la Gerència de Serveis de Biblioteques.
Per primera vegada el Catàleg té una visió de mandat (2021-2023), quan fins ara era de periodicitat anual i, per tant, tindrà un caràcter més estable. Això facilitarà una millor planificació de mandat per part dels ajuntaments i també reduirà els costos que fins ara hi havia a l’hora de gestionar un nou Catàleg cada any.
Els recursos en l’àmbit de biblioteques responen a la voluntat de la Gerència d’oferir a tots els ciutadans uns serveis bibliotecaris de qualitat, així com l’accés a tota la ciutadania a la informació, el coneixement i la cultura. Entre els serveis en matèria de biblioteques trobem la digitalització i difusió dels fons locals i patrimonials, la catalogació dels fons especials de les biblioteques públiques, els estudis per a la creació o millora d’equipaments bibliotecaris, el projecte de mobiliari de biblioteques noves o en trasllat i les jornades i seminaris en l’àmbit de la lectura i la biblioteca pública.
Cercador de recursos
El Catàleg de serveis 2021 compta amb un únic cercador web, que permet obtenir catàlegs a mida segons diferents criteris com població, termini de sol·licitud, tipus de recurs o la matèria, com ara Cultura.
Cada recurs conté informació completa dels ens destinataris i dels requisits d’accés, els criteris de valoració i puntuació, els terminis de concessió i condicions d’execució i la justificació.
Relació de recursos per a les biblioteques
- Digitalització i difusió dels fons locals i patrimonials2021: de l’1 de febrer al 30 d’abril de 2021
- La catalogació dels fons especials de les biblioteques públiques: de l’1 de febrer al 30 d’abril de 2021
- Els estudis per a la creació o millora d’equipaments bibliotecaris: de l’1 de febrer al 30 de setembre de 2021
- El projecte de mobiliari de biblioteques noves o en trasllat: de l’1 de febrer al 30 de setembre de 2021
- Les jornades i seminaris en l`àmbit de la lectura i la biblioteca pública: de l’1 de febrer al 4 de març de 2021
Més informació
Ajuts per a la millora i adequació dels equipaments bibliotecaris
12/01/2021 08:18 h.
La Diputació de Barcelona destina 11,1 milions d'euros a la convocatòria d'ajuts per tal que els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades realitzin intervencions en teatres, museus, biblioteques i arxius, entre d’altres equipaments.
La convocatòria de subvencions és en règim de concurrència competitiva i el termini de sol·licitud és del 7 de gener al 26 de febrer de 2021.
Aquest pla pretén donar resposta a les demandes dels ens locals sobre les necessitats d’adequació d’equipaments culturals de tipologia diversa arreu del territori i a la vegada contribuir a la represa cultural efectiva i segura en el marc de la crisi provocada per la COVID-19. El paquet d’ajudes abasta tota la demarcació, afavorint un model territorial equilibrat i sostenible, i també dona suport i dinamitza el teixit productiu i empresarial local, incidint en la generació d’ocupació i de noves oportunitats per a les empreses executores de les actuacions.
11,1 milions d'euros en ajuts
La dotació pressupostària és d’11,1 milions d’euros, per al 2021 (5,1 milions) i el 2022 (6 milions). Els destinataris són els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) de la demarcació de Barcelona, exceptuant Barcelona ciutat. Els ajuntaments rebran una quantitat mínima de 25.000 €, mentre que les EMD el mínim serà de 10.000 €.
"La cultura, bé essencial"
El president delegat de l'Àrea de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, destaca la importància que aquestes mesures tenen per als ajuntaments i els seus municipis "en un moment en què la cultura s'ha demostrat com un bé essencial al nostre país, ja que ajuden al manteniment de l’activitat cultural al territori, atenent les necessitats estructurals dels equipaments perquè puguin donar un bon servei a la ciutadania".
Garcia Cañizares subratlla que "aquests ajuts estan repartits de manera equilibrada i que donen suport sobretot als municipis petits que poden tenir més dificultats per portar a terme aquest tipus d’actuacions”. I afegeix que "el pla també dona resposta a les demandes que la Diputació de Barcelona ha rebut dels ens locals per d’adequar els seus equipaments culturals a les exigències d’higiene i seguretat per la COVID-19".
Cal recordar que la Diputació, a través de l'Àrea de Cultura, té engegat des del mes de juny un Pla de xoc de suport al sector cultural per garantir i incrementar les aportacions econòmiques per a ens locals, entitats i creadors, en la represa de les activitats culturals.
Equipaments culturals locals
Els equipaments culturals que es poden beneficiar d’aquesta subvenció són els arxius, les biblioteques públiques integrades a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, els espais de lectura vinculats al servei de bibliobús, els equipaments escènic-musicals (teatres, auditoris i sales polivalents), els centres culturals polivalents, els museus i els jaciments patrimonials, entre d'altres.
Tipologia d’actuacions
Les actuacions a subvencionar són, entre d’altres, les millores estructurals (accessibilitat, seguretat i confort), eficiència energètica, connectivitat i adequació a l’entorn digital, adquisició equipament audiovisual, senyalització digital i mobiliari, modificacions estructurals per a canvi d’usos, accions d’adequació per la COVID-19, renovació de l’equipament escenotècnic dels espais escènics, renovació museogràfica i adaptació d’espais de lectura vinculats al servei de bibliobús.
Més informació
- El termini de presentació de sol·licituds és del 7 de gener al 26 de febrer de 2021.
- Bases de la convocatòria a l’apartat Subvencions del web de l’Àrea de Cultura.
La futura biblioteca de Vic
11/01/2021 10:35 h.
El president delegat de l’Àrea de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares i la gerent de la Gerència de Serveis de Biblioteques, Marta Cano, visiten les obres de la futura Biblioteca de Vic que es preveu que finalitzaran a la tardor del 2021. El futur equipament durà el nom de la dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés.
Aquesta biblioteca aposta per l’especialització de la música i la creació musical, aprofitant l’interès i l’important ecosistema local en la temàtica. L'Oficina de Programació i Qualitat i Avaluació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha donat suport en tot el procés de planificació i de projecte, comunicat i compartit amb la ciutadania mitjançant la creació d’una web especifica de l'Ajuntament.
Més informació
Bon Nadal i un 2021 ple d'esperança
22/12/2020 14:36 h.
Regala't cultura
18/12/2020 14:02 h.
La cultura t'emociona. La cultura és coneixement i et fa lliure. Et transporta, et fa vibrar. La cultura és essencial, i, sobretot, és segura. Aquest és el missatge de la nova campanya de comunicació que aquest mes de desembre ha engegat la Diputació de Barcelona per donar suport en la reobertura segura de tots els equipaments i espais culturals.
A la demarcació de Barcelona disposem de biblioteques, teatres, auditoris, museus locals, sales d’exposicions i cinemes que representen la porta d’accés a la cultura presencial i que en els darrers mesos han vist afectada la seva activitat. En l’actual moment de restriccions, la cultura s’ha refermat com un bé essencial que convé preservar i mantenir per al desenvolupament individual i col·lectiu i per a la cohesió dels municipis.
Més informació
El bibliobús Montserrat es compromet amb els ODS
15/12/2020 18:47 h.
El Bibliobús Montserrat durant el tercer trimestre de l’any ha ofert als 12 centres educatius de primària de la seva ruta i a l’Institut de Vallbona d’Anoia treballar en diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Així, cada centre ha rebut una caixa amb llibres, revistes i una fitxa de proposta d’activitat sobre un ODS concret. A més, l’activitat s’ha complementat amb un espectacle relacionat amb la temàtica que tracta l’ODS.
El bibliobús Montserrat ha traslladat ambdós recursos (fons bibliogràfics i activitats) així com la motivació a les escoles per tal de treballar-hi conjuntament en els ODS.
Els ODS estan recollits en l'Agenda 2030 que marca l’acció global per al desenvolupament mundial sostenible fins a l’any 2030. Són, en total, 17 objectius a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles.
Durant els propers dos trimestres està previst que els alumnes dels centres de primària de la ruta del bibliobús Montserrat continuïn treballant amb els ODS amb l’objectiu d’educar i implicar els infants en els grans reptes econòmics, socials i ambientals del nostre segle.
Més informació
Més serveis virtuals a les biblioteques
19/11/2020 12:51 h.
Per tal de fer front a les recent aplicades mesures de contenció de la COVID-19 que limiten l’accés a les biblioteques a la recollida i lliurament de documents reservats per al préstec; des de la Diputació de Barcelona s’han reforçat els serveis i activitats virtuals, inclosa l’aplicació de carnet virtual i l’adquisició de més títols per a la plataforma de préstec digital eBiblio.
Aquestes mesures establertes a la Resolució SLT/2700/2020, de 29 d’octubre, per la qual es vol restringir l’activitat social per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, són semblants a la que es van aplicar just després del confinament i per això s’han reactivat els formularis de cita prèvia per a tots aquells usuaris que volen utilitzar el servei de préstec.
Tot i que s’han restringit els serveis i les activitats presencials a les biblioteques, des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona es continua treballant per oferir tots els serveis bàsics essencials, com l’accés a bases de dades i recursos web com In-edit TV, eBiblio o eFilm, així com per mantenir operatius els canals d’atenció a l’usuari a través de les bústies corporatives i les xarxes socials.
També continua activa tota la programació d’activitats virtuals en els nostres entorns digitals, principalment a través del nostres canals Youtube i Instagram i la plataforma Tellfy per els clubs de lectura virtual. Podeu consultar totes les propostes a la Biblioteca Virtual.
Més informació
Dies Europeus de la Solidaritat Local 2020
16/11/2020 08:59 h.
Del 14 al 29 de novembre de 2020 tindrà lloc la cinquena edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS), una campanya que vol donar a conèixer el rol que juguen els governs locals en la consecució del desenvolupament sostenible a nivell global i promoure una ciutadania informada i activa en relació amb els reptes que planteja aquest desenvolupament. El 2020 la temàtica central de la campanya serà el dret de refugi.
L’any 2019 la Xarxa de Biblioteques Municipals ja es va sumar a aquesta campanya coordinada per la xarxa europea de governs locals compromesos amb la cooperació internacional PLATFORMA, de la qual la Diputació de Barcelona n’és membre. Aquest 2020, amb el suport de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, volem donar continuïtat a aquesta col·laboració.
El nostre Club de lectura virtual del mes de novembre està dedicat a la literatura refugiada. La lectura serà “Yo voy, tú vas, él va” de Jenny Erpenbeck, un llibre que tracta la crisi dels refugiats i que va ser Premi Llibreter 2019 en la categoria Altres literatures.
La sessió del cicle De Paraula del proper 16 de novembre també girarà al voltant de la literatura refugiada ja que Paula Jarrin de la Llibreria Al·lots entrevistarà a Ousman Umar sobre el seu llibre “Viatge al país dels blancs”.
Cal destacar també l’exposició “El inf(V)ierno Serbio” del fotoperiodista Antonio Sempere que va passar dos anys a Sèrbia per documentar la crisi dels refugiats que arribaven a Europa per la ruta dels Balcans i que ara s’ha digitalitzat per poder-la gaudir des de casa
Així mateix hem elaborat un especial sobre el tema a la Biblioteca Virtual i en el portal infantil Gènius perquè els més petits de la casa aprenguin que els drets humans, la diversitat i la interculturalitat són valors indispensables per a la convivència i la sostenibilitat del món.
Més informació
S'estan mostrant 41 - 50 de 50 resultats.
No se ha configurado ninguna vista a mostrar.