Canviem l'actual model alimentari per garantir el dret a l'alimentació, la sostenibilitat i la justícia global
Dret a l'alimentació
Model econòmic
Consum de proximitat
Mercats de pagès
Què vol fer aquest projecte?
Promoure una ciutadania crítica amb l’actual model alimentari, compromesa amb l’equilibri ecològic del planeta, la defensa del territori i el dret a la alimentació a Barcelona, Vilassar de Dalt i Sant Cugat del Vallès.
Com ho vol fer?
El projecte té com objectiu promoure una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb les conseqüències del model alimentari hegemònic i el desenvolupament sostenible al món. Per fer-ho, es realitzaran accions d'educació amb infants d' escoles públiques, instituts, FP i un taller ocupacional. Així mateix, es sensibilitzarà a la ciutadania consumidora en els mercats de pagès a Vilassar de Dalt i Sant Cugat del Vallès a través d'exposicions rellevants i actuals: "Fruita amb Justícia", denunciant les condicions de treball de les "treballadores temporeres" i "Alimentació i canvi climàtic". També hi haurà una original exposició de productes de temporada, on es cuinaran i degustaran diferents plats amb els productes dels mercats de pagès per tal d'apropar una problemàtica global des de la proximitat de la cuina.
On es duen a terme les activitats del projecte?
Barcelona, Vilassar de Dalt i Sant Cugat del Vallès.
A qui vol arribar el projecte?
240 alumnes de l’Eixample Esquerra de Barcelona, 75 alumnes de FP Sant Cugat del Vallès i 20 persones amb diversitat intel·lectual. 5000 Consumidores dels Mercats de pagès del barri de Mirasol de Sant Cugat del Vallès i de Vilassar de Dalt, que tenen a l’abast opcions de consum alimentari responsable.
Quines organitzacions i col·lectius hi estan implicats?
- 45 Productores agroecològiques: Petites explotacions i cooperatives de productores que participen en els Mercats de Pagès, que generen l’espai (el mercat) on es desenvoluparà el projecte i permeten a la ciutadania accedir a vies alternatives de consum a les hegemòniques de caràcter agro-industrial. Provenen majoritàriament de les comarques barcelonines (Barcelonès, Maresme, Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès, Vallès Occidental i Vallès Oriental), també tenim un productor de fruita ecològica de Lleida, una productora de fruita i horta de l’Alt Camp (Tarragona) i 2 productores de la província de Girona (una de llet i iogurt de vaca i una altra d'embotits artesanals).
- Entitats de Barcelona: L'Associació Arcàdia, -Casal de Joves Queix ( l'esquerra de l'eixample), Mescladís, Germanetes, Jardins d'Emma.
- Entitats de Sant Cugat del Vallès: La Coordinadora de la Xarxa Monestir Sant Francesc, Alimentem Collserola, L'Ortiga ( productors agroecològics del mercat de pagès, integrats en alimentem Collserola i tallers de dinamització d'activitats ( tallers amb infants, horts urbans, menjadors ecològics...) Mares Salvatges; productores de pa que tenen parada al mercat de pagès, Ateneu Sant Cugatenc, coordinadora d'Entitats i Remoure.
- Entitats de Vilassar de Dalt: del Mercat de Pagès productores: Cuiners de la terra, Can Trias, Ecològic, Can margarita, Productors de la Comarca i Can Roca.
- Centres educatius o de formació professional: Escola Llorers, Escola Diputació, Institut Pau Claris, Institut Viladomat, Institut FP Sant Cugat del Vallès i Taller ocupacional Jeroni de Moragas.
- L’Ajuntament de Barcelona, de Sant Cugat del Vallès i de Vilassar de Dalt.
Cost total del projecte: 52.602,09€
Aportació de la Diputació de Barcelona: 41.676,43 €
Aquest projecte es finança en el marc del compromís de la Diputació de Barcelona amb dedicar un 0,7% del seu pressupost a la Cooperació al Desenvolupament.
Adreça web: https://xarxaconsum.org
Adreça de correu de contacte: secretaria@xarxaconsum.org
Telèfon de contacte: 932682202
Xarxes socials del projecte/l’entitat líder:
Projecte finançat per la Diputació de Barcelona en el marc de la Convocatòria ECG 2023
Impulsa: