Relació entre la salut i l'entorn urbà
La salut col·lectiva està en molts casos determinada per polítiques alienes al sector sanitari, si bé poc a poc estan agafant més empenta considerar els temes relacionats amb la salut i el benestar de les persones davant la presa de decisions. Els factors socioeconòmics, l'educació i la cultura, les característiques físiques de les ciutats i pobles, els factors ambientals, etc., tenen una incidència sobre la salut i la qualitat de vida de les persones més rellevant que el propi sistema de salut.
Un mapa de salut (com imatge el diagrama que veieu), és una excel·lent síntesi per visualitzar la complexitat d'aquestes relacions, tant directes com indirectes. Els factors que condicionen la salut (determinants de salut) poden considerar-se com una sèrie de lents concèntriques, una darrera de l'altra, que poden magnificar o disminuir l'acció d'altres factors que també condicionen l'òptica global de la salut. L'entorn construït determina les activitats, les xarxes socials i els estils de vida de la població i, per tant, de la seva salut i el benestar.
Existeix prou evidència científica de l'estreta relació entre la salut i l'entorn on les persones vivim i treballem. Aquesta relació, que s'actualitza i amplia constantment, és coneguda des de fa molt temps i reconeguda internacionalment. És complexa, amb relacions de vegades directes i d'altres molt menys obvies. Per exemple, molts entorns urbans fomenten estils de vida sedentaris i contribueixen als més importants problemes de salut en l'actualitat com l'obesitat i les malalties cardiovasculars. Aquests mateixos entorns promouen la dependència dels vehicles, amb un clar impacte ambiental, com la contaminació atmosfèrica i l'increment del soroll ambiental, dos importants factors de risc per a la salut. L'impacte també pot ser menys obvi, com la influència del transport urbà sobre l'aïllament i la cohesió social.
Sota aquesta evidència, és important generar sinèrgies entre els diferents àmbits de l'acció política i dels ciutadans per fomentar uns entorns urbans més saludables i contribuir així a la millora de la salut de la població. Tenir present l'impacte sobre la salut del disseny o canvi de qualsevol element de les nostres ciutats i pobles (pla urbanístic, jardí, plaça, xarxa de transport, barri, equipament, etc.), és el més clar exemple de l'estratègia Salut a totes les polítiques, ja que es requereix del treball conjunt entre diferents professionals i la col·laboració dels ciutadans.
Principals problemes de salut associats a l'entorn
L'espai urbà i l'estil de vida estan relacionats, directa o indirectament, amb la incidència i la prevalença d'algunes de les principals causes de morbimortalitat. En aquest apartat, es defineixen els cinc grans problemes de salut relacionats amb l'entorn urbà, es recullen d'una manera abreujada algunes dades epidemiològiques, els factors de risc, freqüentment comuns a totes elles, i algunes de les recomanacions. Molta d'aquesta informació després es recull de forma explícita en les corresponents fitxes de la guia Entorn urbà i salut.