02/05/2024 10:04 h.
2 de maig - Dia internacional contra l'assetjament escolar
Assetjament escolar vs ciberassetjament
L’assetjament escolar o bullying és la conducta agressiva intencionada que exerceix un alumne cap a un altre de manera física o psicològica, constant i mantinguda en el temps.
El ciberassetjament o ciberbullying és la conducta d’assetjament, persecució i control exercit per una persona sobre una altra mitjançant les tecnologies digitals. Aquest té un major impacte en la víctima, ja que s’exerceix l’agressió de manera contínua a qualsevol hora i en qualsevol lloc, hi ha una difusió ràpida i immediata i l’anonimat facilita el manteniment de l’assetjament.
Totes dues conductes tenen unes característiques concretes que les diferencien d’altres conductes violentes: la intencionalitat i planificació de fer mal, la repetició en el temps i el desequilibri de poder i és la forma de violència més freqüent entre iguals durant la infància i l’adolescència. Aquesta violència té unes conseqüències importants en la salut física i mental (ansietat, depressió, baixa autoestima, aïllament, ideació i conductes suïcides, dolors somàtics, problemes de son...).
El darrer estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Health Behavior in School-aged Children (HBSC) publicat el 27 de març del 2024, es centra en els patrons d’assetjament escolar i violència entre els adolescents i indica que, encara que les dades d’assetjament escolar s’han mantingut estables des del 2018, el 6% dels adolescents intimiden als altres en l’escola, essent més freqüent entre els nois (8%) que entre les noies (5%). Per altra banda, l’11% dels adolescents han estat assetjats a l’escola sense mostrar diferències significatives entre nois i noies i s’observa un augment en el ciberassetjament. El 12% dels adolescents fan ciberassetjament a altres persones (14% nois i 9% noies), representant un augment respecte al 2018 del 11% en els nois i del 7% en les noies. El 15% dels adolescents han patit ciberassetjament (15% nois, 16% noies), suposant un augment respecte al 2018 del 12-15% entre els nois i del 13-16% per a les noies.
Els resultats mostren que el ciberassetjament és una preocupació creixent que requereix estratègies de sensibilització, prevenció, detecció i intervenció que permetin assegurar que els adolescents tinguin entorns en línia segurs i saludables i educar en l’ús responsable de les pantalles promovent el respecte i la convivència digital.
Què oferim des del Centre SPOTT?
Des del Centre SPOTT promovem l'ús segur i responsable de les pantalles a través de materials preventius sobre pantalles adreçats a les famílies i professionals i oferim un servei de tractament integral i especialitzat d’addiccions a drogues i ús problemàtic de pantalles per a adolescents i joves d’entre 12 i 20 anys i a les seves famílies.