Laboratori de Conservació-Restauració

 

El Laboratori de Conservació-restauració és l’equipament de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona on es desenvolupen les intervencions de conservació-restauració dels béns culturals tangibles que pertanyen a la Xarxa dels Museus Locals (XML), a la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) i al Fons Històric i Artístic de la Diputació de Barcelona.

La seva funció és oferir un servei especialitzat en matèria de conservació preventiva, conservació curativa i restauració dels objectes, així com també l’assessorament en la preservació de les col·leccions i el suport tècnic necessari durant els moviments de les obres per trasllats i exposicions itinerants.

Història

El Laboratori de Conservació-restauració de l’OPC es va crear el setembre de 2011 en una nova instal·lació dotada de tots el requeriments tècnics i de seguretat. Té el seu origen en el Departament de Conservació-restauració de l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona, amb el qual hi havia establert un conveni de col·laboració en matèria de suport a les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals.

L'equip

Actualment té una plantilla de quatre tècniques especialistes en les diferents àrees de treball. De manera puntual, es compta amb la col·laboració de becàries i alumnes en pràctiques.

Les àrees de treball

Les especialitats en les que es treballen son: Arts Decoratives, Escultura, Pintura, Material arqueològic, Material paleontològic, Material etnològic, Revestiments decoratius, Obra gràfica i document.  

   

Què fem?

Preservació i conservació-restauració dels fons de la XML, XAM i PA

Intervencions directes sobre els béns culturals per part de la plantilla de professionals, tant al Laboratori de Conservació-restauració com in situ, i també a través de la contractació externa de conservadors-restauradors especialitzats.

Des del Laboratori de Conservació-restauració es realitza:

  • l’examen i la identificació dels materials constitutius dels béns culturals
  • l’avaluació i la diagnosi de les alteracions i de l’estat de conservació
  • l’elaboració del pla de conservació i la proposta de tractament
  • la conservació preventiva, curativa i la restauració
  • la documentació i els informes tècnics de les intervencions

   

Les nostres funcions es realitzen d’acord amb els estàndards nacionals i internacionals recomanats per CRAC, ECCO, ICOM  pel que fa als requeriments tècnics, al codi deontològic i a la sostenibilitat en les intervencions de conservació-restauració.

Assessorament i suport tècnic

Dirigit als museus, arxius i ajuntaments per proporcionar assistència tècnica en relació a la conservació preventiva de les seves col·leccions i en els moviments d’obres durant les exposicions itinerants.

Recerca divulgació i difusió

Organització de cursos i seminaris adreçats principalment als tècnics dels museus i dels arxius de la XML i la XAM, així com participació en jornades tècniques i congressos on es fa difusió de la recerca realitzada en els diversos projectes que es duen a terme. Col·laboració amb universitats i centres d’investigació per projectes que requereixen d’anàlisis instrumentals especialitzades.  Veure publicacions

 

Formació

  • Formació específica sobre la preservació de les col·leccions dirigida als tècnics dels museus, arxius i ajuntaments.
  • Direcció i tutorització de les pràctiques dels estudiants del Grau de Conservació-restauració de Béns Culturals de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Escola Superior de Conservació-Restauració de Bens Culturals de la Generalitat de Catalunya (ESCRBCC).
  • Direcció i tutorització als becaris/es que col·laboren en la conservació del Fons Històric i Artístic de la Diputació de Barcelona

     

Casos d'estudi/treballs realitzats

Publicacions