Catàleg de serveis 2025. Cooperació al desenvolupament
En el marc del Catàleg de serveis 2025 de la Diputació de Barcelona, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament dona suport als ens locals de la província de Barcelona mitjançant el Programa de cooperació al desenvolupament.
L’objectiu és donar suport als municipis en la definició, planificació i gestió de les polítiques de cooperació al desenvolupament, tenint en compte l’especificitat. Aquest suport s’integra en un marc d’actuació municipal més ampli i coherent, de forma integral i estratègica. Els recursos d’aquest Programa intenten cobrir totes les demandes i reptes que plantegen els diferents municipis: la definició de l’estratègia, la concepció de les accions, i el seguiment i avaluació posteriors.
[+] Presentació general de la Direcció i Presentació del Catàleg de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament
[+] Vídeo: sessió de presentació del Catàleg (part general i Oficina de Cooperació al Desenvolupament)
Recursos econòmics: Des del 3 de desembre de 2024 fins al 31 de gener de 2025
Recursos tècnics: Des del 3 de desembre de 2024 fins al 31 d’octubre de 2025
Recursos materials:
- Des del 3 de desembre de 2024 fins al 31 d’octubre de 2025 (recurs «Exposicions»)
- Des de l’1 de juliol al 31 d’octubre de 2025 (recurs «Activitats»)
A la Seu electrònica podeu consultar el Catàleg de serveis 2025 i accedir al cercador de recursos.
Contacte
- En relació amb els tràmits i la normativa del Catàleg de serveis 2025, podeu contactar amb la Direcció de Serveis de Cooperació Local: ds.cooperacio@diba.cat, tel. 934 022 209. L’horari d’atenció telefònica, amb caràcter general, és de 9 hores a 14 hores.
- En relació amb l’accés al Portal de tramitació (PMT), contacteu amb el gestor d’accessos a les aplicacions del vostre ens local (referent SVUS), que us facilitarà els permisos necessaris per accedir a l’accés restringit de la Diputació de Barcelona i al Portal de tramitació, que és l’eina que us permet preparar i presentar electrònicament les vostres sol·licituds del Catàleg i la resta de tràmits vinculats.
- Per a altres necessitats de suport tècnic de la Xarxa Telemàtica Provincial de la Diputació de Barcelona, contacteu amb suportxt@diba.cat, tel. 934 725 500.
- Per a consultes referents al contingut dels recursos i a les condicions de sol·licitud, execució o justificació, us podeu adreçar a l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament: o.cooperaciod@diba.cat, tel. 934 022 055. L’horari d’atenció telefònica, amb caràcter general, és de 9 hores a 14 hores.
El suport es canalitza mitjançant quatre recursos econòmics, quatre recursos tècnics i dos recursos materials:
Nom del recurs | Tipus |
Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG) | |
Programes d’educació per a la ciutadania global (ECG) | |
Projectes de cooperació al desenvolupament | |
Plans directors de cooperació al desenvolupament | |
Assessorament en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament | |
Espai de treball en matèria de cooperació al desenvolupament | |
Dones que transformen – Exposicions | |
Dones que transformen – Activitats | |
Necessites saber quin recurs convé més demanar per al teu ens local? Consulta la nostra guia.
Detall dels recursos
1. Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG)
L’objectiu del recurs és promoure una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb els drets humans i el desenvolupament sostenible i amb la solidaritat internacional entesa des de la corresponsabilitat.
S’ofereix suport per implementar iniciatives de sensibilització i educació per a la ciutadania global en aquest àmbit. Les propostes poden tractar diferents temàtiques (defensa dels drets humans, construcció de pau, desigualtats de gènere, impactes globals dels models de producció i consum, migracions i dret al refugi, justícia climàtica i sostenibilitat ambiental), però sempre des d’una dimensió que vagi més enllà de l’àmbit local i connectin amb les desigualtats i interdependències globals o internacionals.
Es defineixen tres modalitats d’iniciatives, per a les quals s’han de presentar sol·licituds diferenciades:
- Accions d’ECG: realització d’una activitat o conjunt d’activitats de sensibilització, formació, recerca o incidència adreçades a la ciutadania del municipi o comarca.
- Avaluació d’iniciatives d’ECG: realització d’una valoració sistemàtica i objectiva de plans, programes o projectes d’ECG liderats pel mateix ens local o concertats amb entitats del territori. En tots els casos, l’avaluació l’ha de liderar l’ens local sol·licitant i tenir un enfocament participatiu i d’aprenentatge per a totes les parts implicades.
- Planificació de l’ECG local: identificació i formulació de plans, programes i projectes locals d’ECG adaptats a les especificitats del municipi i amb la participació de diferents agents educatius.
Persona de contacte: Cristina Cabrera cabreragc@diba.cat, tel. 934 049 191
[+] Instruccions de la sol·licitud Avaluació ECG2025
[+] Instruccions de la sol·licitud Planificació ECG2025
[+] Guia TdR d’avaluació ECG 2025
[+] Guia TdR de planificació ECG 2025
[+] Infografia d’avaluació ECG
2. Programes d’educació per a la ciutadania global
L’objectiu és promoure una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb la promoció dels drets humans i el desenvolupament sostenible i amb la solidaritat internacional entesa des de la corresponsabilitat.
S’ofereix suport per implementar accions de sensibilització i educació en ciutadania global derivades d’una planificació de l’acció municipal o comarcal en aquest àmbit.
Les propostes poden tractar diferents temàtiques (defensa dels drets humans, construcció de pau, desigualtats de gènere, impactes globals dels models de producció i consum, migracions i dret al refugi i justícia ambiental) sempre des d’una dimensió internacional que tracti les desigualtats, interdependències i vulneracions de drets humans al Sud Global, tot apropant realitats i testimonis d'aquests països.
Aquest suport és incompatible amb la modalitat d’accions d’educació per a la ciutadania global del recurs «Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG)», excepte en el cas que es presentin de forma conjunta.
Persona de contacte: Sara Garrido garridomsr@diba.cat, tel. 697 422 489
[+] Guia per a la presentació de sol·licituds
[+] Pautes per planificar l’Educació per a la Ciutadania Global
3. Projectes de cooperació al desenvolupament
S’hi inclouen dues modalitats d’iniciatives, per a les quals s’han de presentar sol·licituds diferenciades:
- Execució de projectes de cooperació al desenvolupament: es dona suport a l’execució de projectes de cooperació al desenvolupament liderats per un municipi o més de la demarcació de Barcelona que impliquin l’establiment o la consolidació de relacions estables i horitzontals de treball amb un o més municipis, consells provincials o equivalents d’un país en desenvolupament.
- Avaluació d’un projecte de cooperació al desenvolupament o d’una trajectòria d’agermanament: es dona suport a l’avaluació d’una trajectòria d’agermanament amb municipis de països receptors de l’ajuda oficial al desenvolupament o d’un projecte de cooperació al desenvolupament. Pot ser propi de l’ens sol·licitant, en el marc d’una relació directa i estable amb una contrapart homòloga, o bé d’una entitat arrelada al territori que hagi cofinançat l’ens sol·licitant. L’avaluació ha d’estar liderada per l’ens sol·licitant i ha de tenir un enfocament participatiu i d’aprenentatge per a totes les parts implicades.
Persona de contacte: Lali Carrillo carrilloce@diba.cat, tel. 934 020 784
[+] Guia per a la sol·licitud de la modalitat «Avaluació de projectes»
[+] Guia per a la sol·licitud de la modalitat «Execució de projectes»
4. Plans directors de cooperació al desenvolupament
Es dona suport a l’elaboració i/o avaluació dels plans directors de cooperació al desenvolupament.
El pla és un document estratègic de ciutat que s’elabora mitjançant un procés participatiu impulsat i liderat políticament per l’ens beneficiari. Aquest pla estableix, de manera ordenada i sistematitzada, les característiques de la política de cooperació al desenvolupament en un marc temporal concret i aplega els mitjans necessaris per desplegar-la. És important que esdevingui una oportunitat per revisar pràctiques, idees i conceptes, promoure la reflexió i el debat, tant internament al mateix ens beneficiari com entre els agents externs involucrats, per fer evolucionar aquesta política en un context internacional canviant. Entre els elements d’un pla destaca l’educació per a la ciutadania global, que ha de tenir un desenvolupament estratègic adequat en el pla que s’elabori.
En el cas de l’avaluació, és una eina de generació de coneixement per extreure informació sobre la presa de decisions, la transparència i la rendició de comptes. Es tracta d’un exercici objectiu i sistemàtic d’anàlisi de diferents aspectes del pla que promou el debat i la reflexió dels agents implicats per tal d’extreure’n aprenentatges que ajudin a encarar millor el proper cicle de planificació.
Aquest recurs és incompatible amb la modalitat «Identificació d’orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament» del recurs “Assessorament en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament” .
Persona de contacte: Luci Rodrigo rodrigopl@diba.cat, tel. 934 022 870
[+] Infografia resum: Elaboració d'un pla municipal de cooperació al desenvolupament
[+] Pautes per avaluar els plans locals de cooperació al desenvolupament.
[+] Consulteu tota la col·lecció de "Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament"
[+] Guia TdR d’elaboració i/o avaluació d’un pla director
1. Assessorament en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament.
Assessorament per a la identificació de propostes, orientacions i recomanacions en diferents aspectes de la política pública local de cooperació al desenvolupament.
Inclou:
- Orientacions per impulsar una comunicació per objectius: assessorament sobre com millorar la comunicació que es fa des de l’àrea responsable de la cooperació al desenvolupament per assolir els objectius establerts en aquest àmbit. Les propostes se circumscriuen a una iniciativa o actuació concreta. Conclou amb el lliurament d'un informe final amb propostes concretes.
Persona de contacte: Kate Shea Baird sheabk@diba.cat, tel 670 988 204
- Identificació de propostes d’educació per a la ciutadania global (ECG): assessorament en la identificació de recursos, entitats i projectes existents per impulsar pràctiques d’ECG al municipi a partir d’una temàtica, públic o àmbit d’interès identificat per l’ens local. Es conclou amb el lliurament d'un informe final que inclou propostes concretes. Per a ens locals de fins a 30.000 habitants i consells comarcals
Persona de contacte: Sara Garrido garridomsr@diba.cat, tel. 697 422 489
- Identificació d'orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament: assessorament per a l'impuls de la cooperació al desenvolupament com a política pública i/o la seva revisió, actualització i planificació. Incorpora la vessant de l'educació per a la ciutadania global i drets humans, les iniciatives de cooperació en països del Sud global i la relació amb els agents del territori. El suport preveu la creació d'un grup de treball, amb la participació tècnica i el lideratge polític dels ens locals, coordinat per la Diputació de Barcelona. Inclou l'exploració del context, reunions de treball periòdiques, sessions de reflexió i debat i assessorament tècnic continuat. Un cop finalitzat, es lliura un document que inclou una proposta d'elements per a l'estratègia de futur. L’assessorament es conclou amb el lliurament d’un informe final que inclou propostes concretes. És un requisit de la concessió que l’ens disposi de personal municipal per poder desplegar les propostes que resultin de l’assessorament.
Per a ens locals de fins a 30.000 habitants i consells comarcals. Aquest recurs és incompatible amb el recurs «Plans directors de cooperació al desenvolupament».
Persona de contacte: Luci Rodrigo rodrigopl@diba.cat, tel. 934 022 870
[+] Infografia
2. Espais de treball i intercanvi de cooperació al desenvolupament.
Grups estables de personal tècnic de cooperació al desenvolupament que tenen l'objectiu de facilitar l'intercanvi, la reflexió i la generació de coneixement en els àmbits de l'educació per a la ciutadania global i/o la planificació estratègica de la política. A partir de la identificació de necessitats comunes s'impulsa la col·laboració, l'aprenentatge col·lectiu i la creació d'eines i materials de caràcter pràctic.
Cada espai disposa d'un aula virtual i realitza reunions de treball periòdiques, alternant el format presencial i virtual.
Inclou dos espais per als quals s'han de presentar sol·licituds separades:
- Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament: cal disposar o estar en procés d'elaboració d'un pla director de cooperació al desenvolupament o d'unes orientacions estratègiques en fase d'implementació i/o avaluació. Per a ajuntaments i consells comarcals.
Persona de contacte: Luci Rodrigo rodrigopl@diba.cat, tel. 934 022 870
- Espai de treball i intercanvi d'educació per a la ciutadania global: cal haver sol·licitat el recurs de Programes d’ECG del Catàleg XGL2025, disposar d’una programació pròpia de les activitats locals d’educació per a la ciutadania global o disposar d’un pla director de cooperació al desenvolupament en el qual es contempli l'impuls a l'ECG com a línia de treball. Per a ens locals de més de 10.000 habitants i consells comarcals.
Persona de contacte: Sara Garrido garridomsr@diba.cat, tel. 697 422 489
[+] Presentació de l’Espai de treball i intercanvi d’educació per a la ciutadania global (ETECG)
Els dos recursos materials que s’ofereixen s’inscriuen en la campanya Dones que transformen, que té per objectiu posar en valor les lluites de les dones per la participació política i social igualitària a la ribera sud de la Mediterrània, tot establint vincles amb la realitat catalana des d'una mirada feminista i antiracista.
Els recursos, compatibles entre si, s’acompanyen de materials comunicatius (vídeos, cartells, bàners, imatges per a les xarxes socials i targetes adaptables), disponibles al web de la campanya. Aquí podeu trobar el material de difusió adaptable per a ajuntaments i el dossier explicatiu de la campanya.
Els ajuntaments beneficiaris dels recursos programen una o diverses activitats al seu municipi i utilitzen els materials comunicatius per difondre-les i estendre els missatges de la campanya.
1. Dones que transformen. Exposicions
Aquest recurs inclou dues exposicions en col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). L’ajuntament interessat ha de presentar una sol·licitud per a cada exposició que vulgui programar al seu municipi.
- Exposició «Dones trencant barreres»
Objectiu: | Donar visibilitat a dones inspiradores de la Mediterrània que trenquen estereotips de gènere en la seva vida diària, per tal de promoure la igualtat a les seves ciutats i comunitats. |
Descripció: | Exposició formada per 2 rollups de presentació, 10 fotografies de 30 cm x 45 cm i 10 cartelleres de 20 cm x 30 cm amb els textos de les imatges. El material és lleuger per tal de facilitar-ne el transport i muntatge. |
Població | Ciutadania en general |
Durada: | El temps mitjà d’estada és de dues setmanes, tot i que es poden pactar altres alternatives. |
Espai de | Per les seves característiques, és adaptable a diferents espais. És necessària una paret o suport (estructures) per penjar les fotografies i les cartelleres. |
Sol·licitud: | Del 3 de desembre de 2024 al 31 d’octubre de 2025 La tramitació de les sol·licituds es farà per ordre d’entrada al PMT. La referent de l’OCD, Chelo Carmona Romero (carmonarc@diba.cat - 627 03 03 26), es posarà en contacte amb els ajuntaments sol·licitants per establir el període de cessió. L’establiment de les cessions dependrà de la disponibilitat dels períodes que no hagin estat assignats amb anterioritat. L’execució serà des de l’1 de març de 2025 fins al 28 de febrer de 2026. |
Més informació: |
- Exposició «Drawing 4 Equality»
Objectiu: | Donar visibilitat i qüestionar els rols i estereotips de gènere a les dues ribes de la Mediterrània a través de l’art i el feminisme. |
Descripció: | Exposició formada per 2 rollups i 20 il·lustracions en fòrex blanc de 45 cm x 30 cm (3 mm de gruix) amb penjadors de plàstic al darrere per poder-les penjar amb ganxos o claus i 20 cartelleres en fòrex blanc de 20 cm x 9 cm (3 mm de gruix) amb els textos d’acompanyament de les il·lustracions (en català i anglès). El material és lleuger per tal de facilitar-ne el transport i muntatge. |
Població | Ciutadania en general |
Durada: | El temps mitjà d’estada és de dues setmanes, tot i que es poden pactar altres alternatives. |
Espai de | Per les seves característiques, és adaptable a diferents espais. És necessària una paret o suport (estructures) per penjar les fotografies i les cartelleres. |
Sol·licitud: | Del 3 de desembre de 2024 al 31 d’octubre de 2025 La tramitació de les sol·licituds es farà per ordre d’entrada al PMT. La referent de l’OCD, Chelo Carmona Romero (carmonarc@diba.cat - 627 03 03 26), es posarà en contacte amb els ajuntaments sol·licitants per establir el període de cessió. L’establiment de les cessions dependrà de la disponibilitat dels períodes que no hagin estat assignats amb anterioritat. L’execució serà des de l’1 de març de 2025 fins al 28 de febrer de 2026. |
Més informació: |
Persona de contacte: Chelo Carmona Romero carmonarc@diba.cat, tel. 627 030 326
2. Dones que transformen. Activitats (sol·licituds a partir de 1/07/25!)
Aquest recurs agruparà quatre modalitats d'activitats que són compatibles entre si i per a les quals s'han de presentar sol·licituds diferenciades:
- Cinefòrum
- Intervenció de carrer
- Tallers per a joves i població adulta.
- Exposició amb activitat de dinamitizació.
La descripció de les activitats, els seus continguts, format i materials es poden consultar a les fitxes corresponents que trobareu al següent enllaç
https://www.diba.cat/web/dones-que-transformen/materials
El període de sol·licitud d’aquest recurs serà del 01/07/2025 al 31/10/2025 i es podran programar des del 01/01/2026 fins al 30/11/2026.
Persona de contacte: Laia Fargas Fursa fargasfl@diba.cat
Convocatòries anteriors:
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.