Construcció i planificació de la política local de cooperació al desenvolupament
La cooperació al desenvolupament és una política pública dirigida a provocar transformacions en el model de desenvolupament global, a promoure el benestar i una vida digna a aquelles societats del món més vulnerables i a cercar la pau i el compliment dels drets humans arreu. I com a tota política pública ha de planificar-se, desplegar-se, monitorar-se i avaluar-se.
L’estratègia de la qual es dotin els governs locals ha de respondre a les necessitats i especificitats del territori, posar en valor les pròpies capacitats i potencialitats del territori i vetllar per una coherència de tota la tasca municipal. Per això és convenient que es defineixi mitjançant processos d’anàlisi i reflexió, amb la participació dels agents, sobre aquestes característiques, els canvis i transformacions que es volen aconseguir, les aliances i col·laboracions que cal establir, els mecanismes i recursos necessaris i el sistema de seguiment i d’anàlisis de resultats per nodrir el següent cicle de planificació.
Què fem?
L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament desplega un seguit de recursos i materials per als governs locals de la província de Barcelona dirigits a acompanyar processos de reflexió i debat per construir, revisar, avaluar, reorientar, planificar i promoure la millora continua de la política pública de cooperació al desenvolupament.
- Si ets un ajuntament d’un municipi de més de 10.000 habitants o un consell comarcal pots sol·licitar un suport econòmic per elaborar i/o avaluar un pla director de cooperació al desenvolupament.
- Més informació a la pàgina del Catàleg
- Si ets un ajuntament d’un municipi de fins a 20.000 habitants o un consells comarcals pots sol·licitar suport tècnic per a identificar unes orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament.
- Més informació a la pàgina del Catàleg
- Donem suport als ens locals per impulsar la transversalitat de la política de cooperació al desenvolupament dins la corporació i vetllar perquè tots els departaments assumeixin un enfocament coherent i corresponsable amb un desenvolupament sostenible a tot el món, especialment amb aquells països més vulnerables.
- Més informació [+]
- Impulsem la reflexió, l’intercanvi i l’aprenentatge col·lectiu i impulsem la creació de materials i eines mitjançant l’Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament. Aquest està obert als ens locals que es troben en procés d'elaboració, implementació, seguiment i avaluació dels seus documents estratègics de planificació de la política pública de cooperació al desenvolupament (pla director o orientacions estratègiques).
- Més informació a la pàgina del Catàleg
Oferim recursos formatius per personal electe i tècnic i organitzem seminaris i jornades.
Més informació [+]
Col·lecció "Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament" (2023)
Aquesta col·lecció té per objectiu oferir un conjunt de pautes generals adreçades als responsables polítics i tècnics dels ajuntaments de la província que es plantegen l’oportunitat i la pertinència de posar en marxa un procés per elaborar un pla de cooperació al desenvolupament. Capítols:
01. Elaboració d’un pla municipal de cooperació al desenvolupament. Pautes metodològiques generals. [Infografia resum] [també disponible en ES]
02. Pautes per transversalitzar l’enfocament de Coherència de Polítiques per al Desenvolupament. [també disponible en ES]
03. Pautes per avaluar els plans locals de cooperació al desenvolupament. [també disponible en ES]
04. Pautes per transversalitzar l’enfocament de gènere en els plans locals de cooperació al desenvolupament. [també disponible en ES]
05. Pautes per facilitar l'alineament de la cooperacio al desenvolupament i l'acció internacional. [també disponible en ES]
06. Pautes per planificar l'educació per a la ciutadania global.
Material autoformatiu La regidoria de cooperació al desenvolupament (també disponible en CAS)
Material elaborat per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona que permet conèixer de forma ràpida i estructurada l’àmbit de la cooperació al desenvolupament.
La guia de cooperació descentralitzada per a càrrecs electes (també disponible en CAS)
Document dirigit a càrrecs electes de la província de Barcelona, que ofereix eines útils en l’exercici del seu mandat, apostant per processos de renovació i de redefinició profunds que permetin encarar als reptes als quals fa front actualment la política local de cooperació al desenvolupament.
Infoanimació Ho saps tot sobre la cooperació al desenvolupament?
També disponible en castellà i anglès.
Pòdcast: General, Mite 1, Mite 2, Mite 3
Infoanimació dirigida a donar a conèixer la política de cooperació al desenvolupament dins les corporacions i que desmunta alguns mites preconcebuts.
Infoanimació La coherència de polítiques per al desenvolupament (també disponible en CAS)
Infoanimació que introdueix el concepte de coherència de polítiques per al densenvolupament i dona a conèixer la importància d’aquest enfocament de treball a nivell local per reduir els impactes negatius de les nostres polítiques en el desenvolupament global.
Material autoformatiu La gestió transversal de les estratègies municipals de cooperació al desenvolupament. Una eina per l’autovaloració (també disponible en CAS, EN i FR)
Material autoformatiu sobre la transversalitat de les estratègies municipals de cooperació al desenvolupament que inclou una eina informàtica que permet fer un exercici d’autovaloració i identificar punts forts i punts febles per tal d’aplicar mesures correctives.
Estudi La cooperació al desenvolupament dels municipis petits i mitjans: condicionants, reptes i oportunitats
Document que recull un conjunt de reflexions i anàlisis entorn dels contextos, els reptes i les oportunitats que afronten els municipis de fins a 20.000 habitants de la província de Barcelona en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament.
Podeu consultar altres materials elaborats en el marc de l’Observatori de la cooperació descentralitzada.