Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulari de contacte


Looming Factory a la Catalunya Central

Sara Borràs, R+I advisor i Tècnica de Projectes Estratègics de la UPC Manresa
Sebastià Vila-Marta, Sostdirector de Projectes Estratègics de la UPC Manresa

En aquest article es presenta un projecte de col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Manresa (UPC) que cerca difondre les tecnologies que suporten el paradigma de la «indústria 4.0» entre la societat i el teixit empresarial de la Catalunya Central. És ben conegut que ens trobem davant d’una nova revolució en la indústria que hem convingut d’anomenar indústria 4.0. Aquest canvi és fruit d’una sèrie de circumstàncies que coincideixen en el temps i que obren una finestra d’oportunitat de gran calat en el món de l’empresa. Els grans vectors que mouen aquesta revolució giren a l’entorn d’un ús intensiu de la tecnologia digital — alguns autors parlen de digitalització. Aquesta tecnologia possibilita la recollida massiva d’informació i la seva anàlisi automàtica per tal de prendre decisions basades en la informació o, fins i tot, governar els processos productius de forma automàtica.

Els àmbits de treball de la Looming Factory

L’agrupació Looming Factory és una aliança estratègica d’entitats que neix en el marc del programa europeu d’estratègia R+I per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT). La Generalitat de Catalunya ha impulsat nou aliances estratègiques d’entitats per impulsar la valorització i la transferència de resultats de la recerca. La UPC participa activament en sis d’aquestes aliances i Looming Factory n’és una. Looming Factory, liderada per la UPC, té com a objectiu principal desenvolupar i validar noves tecnologies industrials en plantes pilot i d’aquesta manera accelerar la transició de les empreses industrials cap al paradigma 4.0.

L’aliança Looming Factory és constituïda per una vintena de centres, institucions de recerca i un consell assessor d’empreses del sector. Compta amb un finançament de 4 milions d’euros, la meitat dels quals els aporta el Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Els membres de l’aliança col·laboren al voltant de quatre grans àmbits de treball: Smart Factory, centrat en el desenvolupament de serveis digitals de monitorització i control industrial; Connected Factory, que desenvolupa noves arquitectures de comunicacions industrials; Robots on Factory, centrat en l’ús de l’espai de treball per part de braços robots i robots mòbils i la seva col·laboració amb els treballadors i les treballadores; i Factories of the Future, que inclou els demostradors tecnològics i marketplace de part de les solucions desenvolupades en els projectes anteriors.

L’agrupació compta amb un consell assessor integrat per diverses empreses i altres agents d’interès, que ajudaran els investigadors a conèixer de primera mà les necessitats i la situació del sector, i que donaran sortida a les tecnologies i altres innovacions que s’hi generin.

El centre específic de recerca Smart Sustainable Resources (SSR-UPC) d’UPC Manresa és un dels centres que treballa en l’aliança. La seva participació es vehicula a través del grup de recerca en Circuits i Sistemes de Comunicació (CIRCUIT), que treballa en l’àmbit Connected Factory, en col·laboració amb el Grup de Recerca de Xarxes sense Fils (WINE) de la Universitat Oberta de Catalunya i el Grup de Recerca en Tecnologies i Estratègies de les Telecomunicacions (NeTS) de la Universitat Pompeu Fabra.

Aquests grups treballen en el disseny de sensors intel·ligents i en la implementació de tecnologies de comunicació de baix cost i baix consum energètic. Alguns dels camps d’aplicació d’aquestes tecnologies inclouen: el monitoratge del consum elèctric de màquines en plantes de fabricació, el monitoratge de vibracions (per exemple en fresadora industrial, sistemes de fixació per a vies de ferrocarril) i el monitoratge de l’activitat i de les condicions ambientals dels treballadors dins l’entorn industrial.

Perspectives de futur

La participació del centre específic de recerca SSR ha fet possible que la UPC Manresa i l’Ajuntament de Manresa hagin establert una col·laboració per fer en un espai de la ciutat una planta pilot per a la demostració de les tecnologies relacionades amb el paradigma 4.0 en format de showroom. Aquesta acció s’emmarca dins de l’àmbit Factories of the Future de l’aliança i s’acompanyarà d’activitats de difusió i divulgació de les tecnologies exposades. La idea seminal és disposar d’un espai on es puguin veure i mostrar els principals resultats de la recerca dels membres de l’aliança Looming Factory, així com altres tecnologies relacionades i, aprofitant aquesta avinentesa, tenir un programa d’activitats informals que fomentin el debat i el coneixement entre el públic en general però, sobretot, en el sector econòmic del territori.

Aquesta concreció del projecte facilitarà expandir el coneixement sobre el potencial que s’amaga rere aquestes tecnologies i entendre amb més profunditat per què es parla d’una nova «revolució industrial» quan s’hi fa referència. En última instància, es busca com a impacte principal un canvi cultural que faciliti a l’empresa adoptar aquestes tecnologies i treure’n el màxim benefici. Les empreses que adoptin aquestes tecnologies obtindran indubtablement una posició d’avantatge sobre les que no ho facin. Per aquesta raó, hi ha un consens generalitzat en el fet que accelerar l’adopció d’aquest nou paradigma és crucial per mantenir la competitivitat del sector econòmic.

A través del programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT) de la Diputació de Barcelona, es dona suport econòmic al «demostrador 4.0» i les activitats associades que se’n derivin. La línia 4 d’aquest programa, l’impuls de la capacitat productiva i la transformació del teixit empresarial, busca, entre altres objectius, acompanyar les empreses en el procés de digitalització i transformació tecnològica, i és plenament coincident amb el «demostrador 4.0».

La col·laboració entre Ajuntament i UPC és un exemple de bones pràctiques en què la Universitat Pública aporta el seu coneixement i experiència per ajudar a enfortir les polítiques de foment industrial i econòmic del territori que desenvolupa l’administració local. Aquesta és, sens dubte, una pràctica en què cal aprofundir i reflexionar.