Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulari de contacte


Programa TTT. Projecte Logística 4.0: Generant un ecosistema d’innovació

 Isolda Busquets Ruiz Tècnica de programa TTT de l’ Ajuntament del Prat de Llobregat

 

 

Contextualització i antecedents. 

El projecte “Logística 4.0: generant un ecosistema d’innovació”, en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia, té l’objectiu de promoure la modernització, digitalització i tecnificació de les empreses de la cadena de valor de la logística tradicional, mitjançant la millora de la capacitació, retenció del talent i la creació d’ocupació de qualitat. Els seus destinataris són tant els col·lectius d’empreses del sector al territori, com les persones en situació d’atur i les persones en actiu que es troben en un procés de millora de feina en els municipis del Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

De forma prèvia al projecte, els 3 municipis participants han contribuït i desenvolupat projectes comuns al llarg dels anys 2015-2020, en el marc dels programes Promoure l’Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona. Fet que els atorga l’expertesa i coneixements per poder plantejar una continuïtat en la col·laboració entre ajuntaments i la seva àrea d’influència en la cadena de valor de la logística i la distribució. Quedant inclosos tots els sectors que intercedeixen i s’entrellacen amb la logística; indústria, comerç de l’engròs, el sector tecnològic i les empreses de manteniment industrial, junt al sector del transport i l’emmagatzematge. 

Des de fa uns anys una sèrie de canvis tecnològics, innovacions i noves tendències de consum i producció estan transformant la logística tradicional. Un canvi de model en el subministrament de productes i serveis que els experts anomenen “logística 4.0” i per al que des de les administracions locals es considera prioritari reforçar el talent del capital humà en aquest àmbit, fomentar la innovació i potenciar el creixement de cadena de valor de la logística. Activitat que ha demostrat de forma reiterada que té potencial de creixement i capacitat de generar i mantenir llocs de treball. 

 

Línies de treball del projecte.

Durant el seu primer any, el projecte “Logística 4.0: generant un ecosistema d’innovació”, ha dut a terme una diagnosi de la cadena de valor de la logística i la distribució al territori dels tres municipis col·laboradors, i s’ha posat en marxa la taula de concertació del programa. Amb la  diagnosi del projecte, en la que han participat un total de 65 empreses i agents, s’ha pogut fer una anàlisi de les necessitats reals del teixit empresarial, generar un pla d’acció per donar resposta a aquestes necessitats i teixir aliances estratègiques per al desenvolupament d’un pla d’acció integral. Aquestes primeres línies de treball, han aportat el coneixement necessari de l’estat real del sector, juntament amb les previsions i necessitats de creixement per a un futur clarament influenciat pel procés de transformació digital. 

Durant el segon any de desenvolupament del projecte, s’han posat en marxa dues línies de treball més; desenvolupament competencial de les persones i impuls de la capacitat productiva i transformació del teixit empresarial. Desplegant accions formatives i d’orientació, per afavorir el desenvolupament competencial de les persones i impulsar la competitivitat del model productiu amb l’objectiu de disminuir la bretxa tecnològica i facilitar la inserció laboral en llocs de treball de qualitat. 

Les accions formatives desenvolupades són 7, repartides entre els municipis participants,  i amb 3 continguts diferenciats: Connecta amb la logística 4.0, Avança amb la logística - Itinerari tècnic operatiu i Avança amb la logística - Itinerari administració i gestió comercial. Totes elles incloses en els diferents itineraris de millora de l’ocupabilitat amb els que s’ha pretès apropar a les persones en cerca d’ocupació en l’activitat logística a l’ús de les tecnologies 4.0 en els seus llocs de treball. 

També durant el segon any d’execució s’han projectat diferents accions d’impuls de la capacitat productiva i transformació del teixit empresarial. Com són la convocatòria d’ajuts per a les empreses participants, per a la contractació de les persones que han dut a terme un itinerari de millora d’ocupabilitat, la consultoria digital i les jornades Logística 4.0, durant les quals es crearan espais de trobada i treball, així com ponències de contingut específic. Totes elles com a elements de sensibilització i acompanyament de les empreses del territori que formen part de la cadena de valor de la logística i es troben en procés de digitalització i d’apropament entre talent i oportunitats laborals.  

 

Conclusions i perspectives de futur.

A través  de les conclusions extretes en l’estudi inicial del projecte i de la informació recollida durant els actes compartits amb agents i empreses fins ara, es confirma que el sector de la logística i la distribució és un sector essencial i amb futur, però amb una clara necessitat de millora de la seva reputació. En destaca la necessitat de mostrar un sector professional fort amb capacitat per oferir plans professionals i oportunitats de carrera. 

En quant al procés de transformació digital es valora l’ús de les tecnologies com a element facilitador i amb necessitat de desenvolupar plans de formació específics que permetin l’adquisició o actualització de les competències digitals, lingüístiques i transversals demandades pel mercat. 

Per acabar, destacar com a fortalesa del sector i del territori, l’oportunitat de creació d’ecosistema a través de la col·laboració público-privada i la innovació per crear nous models de negoci sostenibles i per augmentar el rendiment del sector logístic del territori.