Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulari de contacte


Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030

Oriol Estela Barnet, Coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona

 

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) s’encarrega des de l’any 1988 de pensar el futur de la ciutat i el seu entorn en el mig i llarg termini. Des dels seus inicis, s’han aprovat tres plans per a la ciutat (1990, 1994 i 1999) i dos plans d’escala metropolitana (2004 i 2010). La dimensió metropolitana ja es va adoptar, doncs, força abans de la constitució de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’any 2020, una dècada després de la constitució d’aquest nivell de govern, i a la vista de la dimensió requerida per fer front a reptes com l’accés a l’habitatge, la mobilitat o la lluita contra l’emergència climàtica, el PEMB va decidir plantejar un nou pla estratègic que abastés el territori del que podem considerar com la “ciutat real”.

 

Un nou pla estratègic amb tres novetats

La regió metropolitana de Barcelona és, doncs, el territori de referència per al  nou pla estratègic, el Compromís Metropolità 2030. Es tracta d’una escala que aplega més de cinc milions de persones que, quotidianament, viuen, estudien, treballen o realitzen activitats de lleure en diverses de les ciutats que la conformen. Aquestes són les dinàmiques metropolitanes que ens han de guiar en el disseny de les intervencions públiques. També hauria de ser l’espai preferent per obtenir energia o aliments, així com aprofitar al màxim el talent divers que s’hi aplega, si es vol avançar en matèria de resiliència.

Una segona novetat ha estat la vinculació d’aquest nou pla amb les agendes globals, com la Nova Agenda Urbana, els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 o l’European Green Deal, posant en el centre la reducció de les desigualtats socials i territorials i la lluita contra l’emergència climàtica.

Així mateix, el procés d’elaboració ha estat diferent al dels anteriors plans, i s’ha desenvolupat en quatre grans fases:

En la primera fase, que ja es venia portant a terme des de l’any 2018, l’Oficina de Coordinació del PEMB va actuar com a “sensor” de la realitat metropolitana, mitjançant l’escolta activa i la participació en tot tipus d’esdeveniments i espais de debat i treball que tinguessin a veure amb polítiques urbanes. D’aquesta manera, per exemple, durant l’any 2019 l’equip va ser present en més de 150 actes organitzats per institucions i entitats molt diverses recollint coneixement, posicionaments i propostes i aportant-hi la mirada metropolitana.

En la segona fase, ja en plena pandèmia, es va processar tot aquest treball previ per transformar-lo en reptes concrets susceptibles de ser abordats des de l’escala de la regió metropolitana. Es va comptar per fer-ho amb l’ajuda d’un comissariat format per 12 persones amb perfils diversos (més una que en feia la coordinació) sobre la base de sis mirades diferents cap a la metròpoli. Aquestes mirades són la de la metròpoli resilient, la metròpoli pròspera, la metròpoli cohesionada, la metròpoli intel·ligent, la metròpoli multinivell i la metròpoli oberta. En van resultar 68 reptes que, formulats com a preguntes, van ser presentats al Consell General de desembre de 2020.

La tercera fase consistí en tractar de donar resposta a aquestes preguntes/reptes mitjançant un procés de debat obert. Aquest ha estat el nucli del que hem anomenat procés Barcelona Demà, i ha servit per anar destil·lant els factors clau a partir dels quals concretar la proposta estratègica. Per cadascuna de les mirades es va organitzar un Cicle Metropolità consistent en jornades a diversos punts del territori, l’encàrrec de monografies a persones expertes, la realització i enregistrament d’entrevistes a perfils més activistes i l’habilitació d’una web (barcelonadema-participa.cat) que ha servit alhora com a repositori i com a lloc de trobada i debat, gràcies a la tecnologia de la plataforma Decidim.

Finalment, la quarta fase ha consistit en definir les missions que han de configurar el Compromís Metropolità 2030, adaptant per a la planificació estratègica urbana els plantejaments de l’economista Mariana Mazzucato sobre la innovació orientada a missions. D’aquesta fase se n’han derivat vuit missions, cadascuna d’elles articulades en palanques i vectors que permeten encaixar-hi projectes de tot tipus d’actors i de naturalesa molt diversa, però tots alineats amb el compromís que expressa cada missió, que són els que s’enumeren a continuació.

 

Les vuit missions del Compromís Metropolità 2030

Missió Economia innovadora i inclusiva: impulsar la transferència tecnològica per millorar la posició internacional com a regió innovadora.

Compromís: el 2030 el teixit econòmic de la regió metropolitana de Barcelona dedicarà com a mínim un 1,2% del PIB a despesa privada en R+D.

  • Missió Nivells de renda suficients: assegurar que el treball permet sostenir una vida en condicions dignes.

Compromís: el 2030 s’haurà acordat un salari mínim de referència adaptat a la realitat de la regió metropolitana de Barcelona.

  • Missió Emergència ambiental i climàtica: mitigar els efectes del canvi climàtic i assegurar un hàbitat saludable sobre la base d’una transició justa en el model energètic i la gestió sostenible dels recursos.

Compromís: el 2030 a la regió metropolitana de Barcelona s’haurà assolit una reducció del 45% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

  • Missió Mobilitat sostenible i segura: millorar la connectivitat i eficiència dels desplaçaments quotidians amb una reducció de la mobilitat no sostenible.

Compromís: el 2030 a la regió metropolitana de Barcelona s’haurà produït un canvi en la distribució modal dels desplaçaments d’un 10% en favor de l’ecomobilitat.

  • Missió Alimentació saludable: garantir l’accés a una alimentació més saludable i sostenible per a tothom i a tot arreu.

Compromís: el 2030 la dieta de la població de la regió metropolitana de Barcelona es basarà en un 60% en aliments de proximitat.

  • Missió Cohesió territorial: reduir la vulnerabilitat urbana i les desigualtats entre barris per garantir la igualtat d’oportunitats.

Compromís: el 2030 la població amb rendes baixes no superarà el 25% en el conjunt de barris vulnerables de la regió metropolitana de Barcelona.

  • Missió Habitatge adequat: fer l’habitatge assequible, eficient i confortable com a fonament del dret a la ciutat.

Compromís: el 2030 la població de la regió metropolitana de Barcelona que pateix sobrecàrrega per despeses de lloguer i subministraments essencials serà inferior al 30%.

  • Missió Vitalitat cultural: promoure els drets culturals per esdevenir una metròpoli més justa, equitativa i sostenible.

Compromís: el 2030 la participació de la població del la regió metropolitana de Barcelona en la vida cultural, en tota la seva diversitat, haurà augmentat un 10%.

Junt amb aquestes missions, el Compromís Metropolità 2030 planteja el desenvolupament d’instruments de governança que permetin actuar en l’escala de regió metropolitana per tal de poder avançar en la consecució de les missions, a partir de l’establiment de noves aliances entre actors i d’articulació de nous processos de col·laboració.

Juliol 2022