Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulari de contacte


Projecte Construcció Tecnosostenible al Maresme

Equip tècnic del projecte Construcció tecno-sostenible al Baix Maresme. Ajuntaments d'Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, Montgat, Premià de Dalt, Teià, Tiana, Vilassar de Mar, el Masnou i Òrrius

 

Treballant per crear nous perfils

El Maresme presenta la seva ferma aposta per la construcció tecnosostenible amb el projecte Construcció tecnosostenible al Maresme. Els principals objectius són promoure l'ocupació i reactivar l'economia de forma sostenible, conscient i innovadora. Els deu municipis implicats en aquesta iniciativa són: Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, el Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Mar. El projecte s'emmarca en el programa Treball, Talent i Tecnologia del  Pla de concertació Xarxa de governs locals 2020-2023, impulsat per la Diputació de Barcelona.
 
 

Impulsar una nova construcció

El projecte té per objecte dur a terme actuacions de promoció de l’ocupació i de la reactivació econòmica basades en l’impuls de la tecnologia i en l’acompanyament a la transició digital de les persones i les empreses. Es tracta de promoure accions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu i igualitari en el marc de la cadena de valor vinculada a la construcció.

La cadena de valor de la construcció comprèn: edificació, rehabilitació d’edificis i infraestructures. Es tracta d’un sector tradicional que serà objecte d’una transformació radical cap a la sostenibilitat energètica i mediambiental mitjançant la innovació, l’aplicació de noves tecnologies i la capacitació d’empreses i de persones.

El projecte de Construcció tecnosostenible al Maresme pretén impulsar aquesta transformació i acompanyar les persones i les empreses explorant explícitament diferents àmbits d’actuació. S’han identificat els següents: les tecnologies 4.0, les energies renovables, la innovació en els materials i les tècniques de construcció, l’economia circular, la digitalització dels processos productius, la gestió de residus, fer atractives algunes ocupacions vinculades a algunes activitats econòmiques de la cadena de valor en què hi ha dèficit o identificació de nous filons d’ocupació vinculats a aquesta cadena de valor, entre d’altres reptes.

 

Els objectius del projecte

El projecte Construcció tecnosostenible al Maresme té els objectius següents: 

  • Detectar i promoure noves oportunitats d’ocupació en l’àmbit de l’edificació i rehabilitació, optimitzant l’ús de noves tecnologies i la sostenibilitat mediambiental. 
  • Millorar la competitivitat de les empreses, contribuint a la incorporació de la tecnologia en els seus processos, per donar resposta a les necessitats del territori i del seu creixement sense limitacions geogràfiques. 
  • Donar a conèixer els propòsits del programa al teixit empresarial i captar a la vegada els objectius i les necessitats d’aquestes empreses.
  • Fomentar la proximitat i col·laboració entre empreses del territori, generant contactes entre les empreses i creant sinergies.
  • Acompanyar les empreses de la cadena de valor cap a la seva transformació digital, amb formació i assessorament personalitzat. 
  • Augmentar la inserció laboral de col·lectius vulnerables i acollir treballadors expulsats d’altres sectors laborals, com l’hostaleria o el turisme.
  • Identificar necessitats dels recursos humans de les empreses de la cadena de valor, la qualificació de les persones treballadores en actiu o desocupades, i identificar les seves competències tècniques i transversals.
  • Capacitar persones treballadores en actiu i desocupades per poder donar resposta a les necessitats de talent de les empreses de la cadena de valor.

Les línies d’actuació 

S’està treballant des de les línies següents:

  • Una primera ha estat l’anàlisi i diagnosi de la situació actual. Detectar i caracteritzar les necessitats de les persones i empreses de la cadena de valor per definir i operativitzar es polítiques d’actuació locals amb concreció i en consonància amb la realitat de cada territori. 
  • En segon lloc, seguim treballant des de les taules d’aliances estratègiques per al desenvolupament del pla d’acció, fent partícip tot el teixit socioeconòmic en les accions que cal dur a terme, traçant una estratègia coordinada, unitària i cohesionada que permeti anticipar necessitats futures, amb el propòsit de fomentar la col·laboració entre organismes públics i privats i entre les mateixes administracions.
  • La tercera línia, i que ja ha estat més treballada, és el desenvolupament competencial de les persones. S’han desplegat itineraris de millora de l’ocupabilitat de forma preventiva i proactiva, amb el propòsit de disminuir la bretxa tecnològica, millorar l’ocupabilitat, facilitar la inserció laboral en llocs de treball que són ja de necessitat present en el sector, com la figura de l’instal·lador/a de plaques solars fotovoltaiques.  
  • I la quarta línia de treball consisteix a impulsar la capacitat productiva i de transformació del teixit empresarial, acompanyant les empreses a (re)definir nous models de negoci sostenibles, inclusius, competitius i digitals. El propòsit és impulsar la competitivitat del model productiu i acompanyar les empreses en el procés de digitalització i transformació tecnològica.

Obert a tothom

El projecte Construcció tecnosostenible al Maresme s’adreça a empreses, ciutadania en general i professionals que vulguin millorar la seva ocupabilitat actual —tant si es troben en situació d’atur o en actiu—, perquè es troben en una situació de precarietat laboral o en llocs de feina afectats per la COVID-19 i, per tant, en risc d’atur. 

Empreses del teixit empresarial del Baix Maresme relacionades amb la cadena de valor del sector de la construcció que vulguin digitalitzar-se i transformar-se tecnològicament. També, aquelles que ja estiguin digitalitzades i que necessitin nous perfils per ser més sostenibles i inclusives i, per tant, més competitives.

 

No t’ho perdis!

Actualment, s’han programat una sèrie de seminaris web per analitzar a fons temes específics sobre construcció tecnosostenible amb la participació de professionals de reconeguda trajectòria. Així, hem analitzat el present i el futur del sector i hem posat les bases a conceptes molt nous en l’àmbit de la construcció, com lean construction o construcció sense pèrdues, que es defineix com l’optimització de les activitats que afegeixen valor a un projecte constructiu mentre es redueixen o s’eliminen les que no ho fan, i sobre l'economia circular. 

Fins al moment hem realitzat webminars sobre la metodologia BIM i la prefabricació o construcció industrialitzada, on s’han exposat les principals tendències i tecnologies aplicables a la construcció industrialitzada i com afecten els diferents agents de la cadena de valor, entre altres temes. 

Seguim treballant per a les empreses i les persones. Podeu seguir l’evolució del projecte i totes les accions que estem portant a terme al web maresmetecnosostenible.cat.