Tecnologia i millora del talent de la cadena de valor de l'alimentació i les begudes a l'Alt Penedès
Èric Gómez i Aznar, Consell Comarcal de l’Alt Penedès
Contextualització i antecedents
El projecte TTT de la Diputació de Barcelona va germinar a la comarca de l'Alt Penedès en el projecte "Tecnologia i millora del talent de la cadena de valor de l'alimentació i les begudes". Aquest es va iniciar el febrer del 2021 i va finalitzar el 30 de juny de 2023. La gènesi del mateix va ser la col·laboració, per primer cop en un projecte comú, dels serveis de promoció econòmica dels 27 municipis de la comarca, sota el lideratge del Consell Comarcal de l'Alt Penedès. S'ha de destacar que això fou possible per la generositat dels municipis del territori (sobretot els més grans) i per l'aposta de tothom per potenciar especialment totes les empreses dels sectors econòmics relacionats amb la cadena de valor de l'alimentació i les begudes. Un cop coordinats tots els municipis de la comarca, es va buscar la complicitat de tots els agents socials i econòmics de l'Alt Penedès (el Clúster d'Innovació Vitivinícola: INNOVI, L'Institut Català del Cava i el Vi: INCAVI, la Federació d'Empresaris del Gran Penedès: FEGP, i així fins més d'una vintena de stakeholders comarcals o nacionals). Aquesta estreta col·laboració d'aquests agents amb les administracions públiques s'emmarca en un consens previ de desenvolupar una política proactiva per reactivar el desenvolupament econòmic local, estimular l'ocupació i reforçar el teixit empresarial a través d'un model de creixement sostenible i competitiu; en la qual el programa TTT encaixava com anell al dit.
L'elecció de l'alimentació i les begudes com la cadena de valor per treballar de forma mancomunada va sorgir de forma automàtica. A banda de ser l'única cadena on podem trobar empreses als 27 municipis de la comarca, les dades mostren que l'Alt Penedès és la segona comarca amb un major volum de negocis per càpita en el sector de la indústria de productes alimentaris i begudes. Així, més d'una quarta part dels 5.385 milions d'euros de facturació que generen les empreses de la comarca prové d'aquest sector. A més, la possibilitat de treballar sota el concepte cadena de valor que proposava el programa en lloc de sector econòmic, va ser un encert, ja que l'Alt Penedès registra una elevada concentració sectorial. Així, les tres primeres activitats econòmiques engloben gairebé la meitat del volum de negocis de la comarca. Es tracta del sector de la indústria de productes alimentaris i begudes (1.502 milions d'euros de facturació), el comerç a l'engròs d'alimentació i begudes (695 M€) i el del paper i arts gràfiques (324 M€). I tots tres formen part d'aquesta cadena, des d'agricultors, productors i elaboradors fins a la indústria de l'embalatge, passant per proveïdors, laboratoris, consultories, fabricants, disseny, transport, maquinària o restauració. D'aquesta manera, vam poder actuar sobre totes les baules d'aquesta, ajudant a la necessària transformació de la cadena alimentària cap a la sostenibilitat i la digitalització que permet garantir el futur de la cadena de valor que explica el 40,1% del pes industrial del PIB de l’Alt Penedès, així com dels llocs de treball de qualitat vinculats a aquest.
Descripció del programa
El programa va arrencar amb un procés de diagnosi per detectar les necessitats de les persones i del teixit empresarial en el marc de la digitalització i la tecnologia, i actuar en consonància amb la realitat del territori. Gràcies a aquesta, es van poder programar accions formatives per capacitar les persones del territori en temes tecnològics i acompanyament en la inserció laboral. A banda de les persones aturades i dels col·lectius vulnerables, les empreses també van poder accedir a assessorament especialitzat relacionat amb la transformació digital i formació en competències tècniques per als treballadors i treballadores. Així, amb EURECAT es van oferir 10 formacions específiques d'aquesta cadena; i amb altres agents, formacions professionalitzadores, entre les quals destacaríem les desenvolupades en l'àmbit de la Logística 4.0 i la de Tractorista 4.0. També es va col·laborar amb la campanya de comunicació per a la descoberta de perfils digitals STEM per atraure els joves de la comarca cap als nous perfils professionals, de les quals vam editar una guia.
En la línia d'impuls a la capacitat productiva i transformació digital del teixit empresarial s'han materialitzat 12 projectes, en un magnífic exemple de col·laboració publicoprivada, que van des del smart factoring a la indústria de l'empaquetatge amb el clúster del packaging, a la utilització de la realitat virtual augmentada entre els productors i la restauració mitjançant el Gremi de Restauradors de l'Alt Penedès. Però si hi ha un projecte significatiu del Programa Treball, Talent i Tecnologia a la nostra comarca, aquest és el projecte de digitalització del sector de la viticultura de l’Alt Penedès per situar-lo com una regió líder a escala global en innovació tecnològica que permeti la millora dels rendiments d’agricultors i cellers i l’augment de la sostenibilitat ambiental davant dels escenaris de canvi climàtic.
Aquest projecte el vam iniciar adreçant-nos a la baula més necessitada de digitalització, els viticultors i viticultores, i després es va anar ampliant als cellers i altres agents del sector (més de 100 empreses que van des del petit agricultor fins als cellers més grans com Freixenet o Torres). Actualment, ofereix un conjunt de serveis i formacions adreçades a reforçar la digitalització del mateix que no es dona en cap altra regió vitivinícola del món. A la pràctica, viticultors i cellers de l'Alt Penedès tenen accés a un conjunt de dades que permeten la detecció d'anomalies i la vigorositat del cultiu d'una manera més ràpida i objectiva.
El mateix projecte facilita un servei que permet als pagesos i als cellers de l'Alt Penedès fer un seguiment exhaustiu dels seus conreus i detectar anomalies d'una manera més ràpida i objectiva. Gràcies a l'obtenció automàtica de mapes de vigorositat de les parcel·les mitjançant la teledetecció per nanosatèl·lits, així els agents poden tenir una visió detallada i precisa de l'estat dels seus cultius, millorant la presa de decisions. A més, el servei proporcionarà als usuaris diverses funcionalitats per a una millor gestió de les seves parcel·les. Inclou un servei d'automatització del procés d'anàlisi i descàrrega d'imatges, així com un índex vegetatiu que permet el control de l'estat del cultiu i la seva vigorositat. Les parcel·les estaran digitalitzades i es proporciona un històric de dos anys de les dades recopilades per fer comparacions amb les dues darreres veremes. També es va oferir formació als participants perquè puguin fer un ús eficient de totes les funcionalitats que ofereix aquest servei. És fonamental que els usuaris puguin aprofitar al màxim les eines disponibles i obtenir els beneficis que ofereix aquesta innovadora tecnologia. El projecte també cerca consolidar la transició cap al quadern digital d'explotació agrícola (CUE). La normativa, que s'implementarà aviat, obligarà a l'emplenament del CUE.
Aquest servei impulsa la digitalització del sector de la viticultura per a la millora de rendiments i l'augment de la sostenibilitat davant el canvi climàtic, però també es busca posicionar a totes les baules del sector de la viticultura i d'altres cultius de l'Alt Penedès com a referent en teledetecció per nanosatèl·lits. Això ha permès a la comarca, gràcies al TTT, ser pionera en l'àmbit internacional amb un projecte integral de col·laboració publicoprivada per estar a l'avantguarda tecnològica i servir d'exemple per a altres regions. Però sobretot, permetrà millorar l'eficiència del sector primari, reduir la petjada de carboni i els consums d'aigua, i assegurar el creixement sostenible del principal sector que ens permet tenir el 40,1% de PIB industrial que comentàvem als antecedents.
Conclusions
La principal conclusió és que el programa TTT ens ha permès garantir la transformació cap a la digitalització de la principal cadena de valor de la nostra comarca en un context de grans transformacions tecnològiques i d'emergència climàtica. Com ens agrada dir, l'impacte de la digitalització al nostre territori és similar al que va tenir la mecanització del camp amb l'arribada de la maquinària agrícola.
Per tant, el TTT ens ha ajudat a garantir davant aquests canvis, els paisatges de vinyes que ens caracteritzen. Però sobretot, ens ha ajudat a oferir un futur resilient a la potent agroindústria vinculada. I això, encara que potser els indicadors a curt termini no ho reflecteixi, ens ha ajudat a defensar i potenciar l'enorme quantitat de llocs de treball implicats.